torsdag 11 februari 2010

MULTITASKING

Jag läser Ann Hingströms (författare, konstnär, projektledare, utställningsformgivare, journalist mm.) krönika i Chefstidningen 1/10. Ann skriver om multitasking och menar att det inte är något som vi människor egentligen ska ägna oss åt - det är för datorer konstaterar hon krasst. Ändå är det just det som vi gör i allt större utsträckning. Ann konstaterar att barn och ungdomar idag är suveräna på multitasking. Hennes egna barn kan bevisligen klara av att både titta på Tv, spela Nintendo, svara i telefon och en massa annat SAMTIDIGT som de gör läxan - korrekt dessutom.

Då våra ungdomar har fostrats av reklam-tv, actionfilmer, tv-spel och youtube, så är det vana vid att ha många bollar i luften. De är vana vid "korta klipp" och kan inte koncentrera sig på en sak mer än ytterst korta stunder. När vi sedan försöker nå dem i ett viktigt samtal så kan de titta frågande på oss.
- Kanske borde vi i samtalen med våra barn lägga in reklamavbrott, mobilsamtal och toalettbesök för att barnen ska klara av att lyssna på oss, föreslår Ann.

David Meyer, amerikansk professor som forskat om multitasking i över 20 år, oroas över hur vi idag använder våra hjärnor. Han menar att vi aldrig ger våra hjärnor möjlighet att utvecklas till det de skulle kunna utvecklas till. Genom att hela tiden avbryta hjärnans synapser med att tänka nya tankar och starta nya aktiviteter så ger vi helt enkelt inte hjärnan möjlighet att utvecklas fullt ut, tror Meyer. Risken med detta är att vi i framtiden inte kommer att få se några nya genier i klass med Darwin, Einstein, Strindberg m.fl. Det vore ju synd!!!

Vad ska man tro om detta?
Det är lätt att säga att det var bättre förr. Det har man alltid sagt. Till och med "de gamla grekerna" (Aristoteles och co) förfasade sig över ungdomens lathet och dekadens...
Ändå tror jag att det finns någon sort koppling mellan dagens alla måsten, den ständiga uppkopplingen och nåbarheten och det faktum att väldigt många mår psykiskt väldigt dåligt och känner sig otillräckliga.
Det är svårt att inte ryckas med i tempot. Sitter du och jobbar i datorn och det plingar till i inboxen är det lätt att man "bara" ska kolla vad det är. En liten mikropaus i jobbet ägnas åt att skicka ett Sms. Samtidigt som du lagar kvällsmaten kollar du in blogglistan eller läser kvällstidningens hemsida. Eller så kollar du posten och läser tidningen samtidigt som du pratar i telefonen med din mamma.
Känner du igen dig?
Blir det för många bollar i luften ibland?
Känner att du behöver trycka på pausknappen?

Fundera då till att börja med vilka små förändringar du kan göra i ditt liv. Vilka "onödiga måsten" kan du ta bort. Planera hellre in dina aktiviteter som att kolla mejlen, sms'a, ringa etc. på bestämda tider än att lägga in dem som små avbrott då och då.


Bestäm dig för att göra en sak i taget.3 kommentarer:

  1. har varit innen och kikat här flera gånger. Nu är jag bloggföljare. Du är en sann inspiratör och jag kommer tillbaka, om och om igen.

    SvaraRadera
  2. Yogamamma - TACK :-D! Vad glad jag blir över dina fina ord. Nu ska jag bums hälsa på hos dig;-).

    Vipsan - :-D

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...