måndag 8 februari 2010

BALANSEN MINA VÄNNER, BALANSEN

Jag fascineras och förundras över BALANSEN. Balansen i ALLT. För det måste ändå vara det som är alltings strävan att uppnå, för både människan och naturen.
Naturen kämpar på som aldrig förr för att upprätthålla sin balans. Människan har tagit sig många friheter på naturens bekostnad och nu gör naturen allt hon kan för att försöka balansera de förhållanden som bör råda. Frågan är hur länge till hon orkar kämpa?

När det gäller våra egna liv så är det sällan som total balans och harmoni råder inom alla områden. Men det borde ändå vara så att vi genomsnittligt lever ett balanserat liv. Vi kan titta på balansen inom de flesta områden; sömn/vakenhet, vila/aktivitet, arbete/fritid, umgänge/egentid osv.

Jag tror att du har känslan för balansen och för vad du behöver inom dig. Du känner automatiskt när du har vräkt i dig massor med onyttigheter en helg att: - Nu räcker det!
Du känner dig trött och sliten efter en period med för lite sömn och tänker: - Jag måste få vila!
Frågan är om du lyssnar ordentligt på vad din kropp och din själ talar om för dig?

Någon sade att den sämsta uppfinningen som gjorts ur ett mänskligt perspektiv är GLÖDLAMPAN. För i och med att den och elektriciteten gjorde inträde i våra liv så tog vi för givet att vi nu själva kunde styka och ställa över våra aktiviteter. Men i våra kroppar finna lagrat sedan många tusentals år vad vi behöver för att må bra. Vi är inte skapta för ständig aktivitet, för ständigt umgänge för ständig rörelse eller för den del för ständig vila.

Kan du känna vad du eventuellt behöver göra för att få en bättre balans i ditt liv? Många av oss känner det instinktivt bara vi sätter och ner och funderar lite över vår situation. Andra har så många projekt, så mycket driv och sådant engagemang att det är svårt att få en helhetsbild. Då kan du ta hjälp av "Livshjulet" som jag har skrivit om tidigare här. Vill du prova övningen kan du enkelt ladda ner ett eget Livshjul" och fylla i på Chefstidningens hemsida. Klicka på länken artikelarkiv och scrolla ner till "Modelltestet - The wheel of life/Livshjulet.

Jag har alltid tyckt så mycket om symbolen för Yin och Yang. Den säger allt. Vi behöver både aktivitet och vila, lugn och ilska och glädje och sorg i våra liv. Som i symbolen så finns det där sida vid sida. Ibland mer av den ena varan ibland mer av den andra. Ändå råder balans och harmoni.

Det önskar jag dig i ditt liv, balans och harmoni!
Du kan hjälpa dig själv på vägen att finna det.

7 kommentarer:

 1. Bra inägg, jag är i väldig obalans just nu. MÅSTE ta tag i det, nu. Ska spana in hjulet i kväll.

  SvaraRadera
 2. Så sant... Kanske måste en del (t.ex jag) gå in i väggen ett par gånger innan vi lär oss att inte bara lyssna på kroppen utan också lyda den.

  SvaraRadera
 3. Stort och smått - hoppas du tycker att hjulet är ett bra hjälpmedel. Fundera på vilket område du kan försöka balansera upp först. Vad är viktigast och hur kan du göra små förändringar som får stor verklan för dig. en sak i taget brukar alltid fungera bäst. Kram och lycka till.

  Birgitta - ja, det är just det. Det räcker inte bara med att lyssna och förstå, man måste agera också. Inte alltid så lätt i praktiken, men med små steg åt rätt håll så brukar det gå jättebra.

  SvaraRadera
 4. Ulrika! Balans och livskunskap borde stå på skolschemat! Yin och yang-symbolen säger oss så mycket om vi bara lyssnar. Jag är själv så förtjust i den - och behöver den så mycket - att jag tatuerade in den på min ankel i höstas. Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
 5. Får dock lite panik när jag läser att vi behöver lite av allt... jag vill inte uppleva sorg! Är rädd för det - det gör så ont :( Men att tänka en del på döden och sorg är väl en del av steget mot 40 ;)

  Måste testa hjulet - låter spännande...å lite läskigt :)
  Kram

  SvaraRadera
 6. Maria Björklund - det borde absolut så på schemat. Det skulle ingå i huvudämnet LIVSKUNSKAP. Underbart att tatuera in yin och yang. Skulle jag välja att tatuera mig skulle jag nog också överväga den ;-)... Tack för dina fina ord :-D! Jag blir jätteglad över att du delar med dig.

  tant t - det är ju oundvikligt trots allt. Hjulet är inte läskigt alls, bara ett bra sätt att visualisera verkligheten som den är. Jag tror inte att du behöver oroa dig för några större avvikelser ;-). Kram

  SvaraRadera
 7. Tack för livshjulet! Själv behöver jag fler ekrar i mitt liv just nu. Kändes skönt bara att inse det och kunna kalla det något så enkelt som just "ekrar". Tack igen!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...