måndag 8 juni 2009

SE BALANSEN I ETT LIVSHJUL
Livshjulet är ett arbetsredskap som kan användas bland annat vid coaching. Det är en jättebra modell för att åskådliggöra hur det verkligen ser ut i ditt liv, just nu.


Prova gärna själv!


 1. Rita ett eget Livshjul eller tryck ut ett på Chefstidningens hemsida. När du har gjort det ska du välja ut 6 - 10 områden i ditt liv som du vill "värdera". Det kan vara t.ex. : familjen, jobbet, fritid, hobby, vänner, hälsa, ekonomi, personlig utveckling. Du kan också välja att bara ta delar inom t.ex. jobbet eller familjen om du vill undersöka förhållandena närmare inom ett specifikt område.

 2. Om du har valt ut 6 områden som du vill titta närmare på så ritar du in 6 ekrar i hjulet, från navet och ut till yttre ringen. Skriv sedan respektive område vid varje eker. Nu har du gjort din mall klar.

 3. Fundera nu på varje område och värdera hur nöjd du är på en skala från 1 till 10 där 1 är totalt missnöjd och 10 mosvarar "kan inte bli bättre". Markera sedan på ekern på din valda nivå. Fortsätt på samma sätt på samtliga av dina områden.

 4. När alla områden är markerade ska du sammanbinda dina markeringar med en linje. Där har du DITT livshjul som det ser ut idag.

 5. Nu är det dags att reflektera. Är hjulet ojämnt? Vad beror det på? Har du för höga krav på dig själv? Behöver du prioritera på ett annat sätt? Finns det något du kan/bör/vill förändra? Inom vilka områden har du eventuellt satt högre poäng? Vad beror det på? Är det något som du kan dra nytta av även inom andra områden?

Många uppskattar denna arbetsmetod då den är väldigt visuellt. Självklart har man upplevt eventuella obalanser tidigare, men efter att ha fyllt i Livshjulet så får man en bättre helhetsbild

Chefstidningen hemsida kan du läsa mer om hur du ska gå tillväga och läsa mer om Livshjulets användningsområde.

6 kommentarer:

 1. Ett liknade hjul har vi använt på jobbet för att se hur mycket hjälp våra boende behöver. Sedan kan man göra om testet och se om hjälpbehovet ökat eller minskat. Riktigt bra och lätt att överskåda!

  SvaraRadera
 2. Åsa - Precis! Det är jättebra att använda i olika sammanhan och för att följa upp sedan. Just att det är så överskådligt är kanon.

  SvaraRadera
 3. I min Mental träning-kurs har jag precis kommit till ett moment där man ska lägga in sina värderingar i en livsstjärna, enligt samma principer som du beskriver. Perfekt att få lite olika varianter att välja mellan :)

  (Så skönt det är när man kan välja det som passar en bäst och inte slaviskt följa utbildningsmallen...det är ju resultatet som är det viktiga!)

  SvaraRadera
 4. Jättehäftigt att man kan se vart man behöver lägga krutet! Jag är mitt uppe i en förändringsprocess (eller kanske 40årskris) så det passar fint:)

  SvaraRadera
 5. malve - det finns flera olika, men liknande arbetsmodeller som syftar till samma sak, att åskådliggöra blansen mellan livets olika delområden.

  Wicke - Roligt, hoppas att du tycker att det är givande.

  Mie - Då kan det vara ett jättebra redskap. Det blir verkligen tydligt, vare sig man vill eller inte ;-)...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...