lördag 2 januari 2010

NYÅRSLÖFTE SOM VARAR

I takt med att champagneglasen höjs och nyårsönskningarna skrålas fram på nyårsafton så är det en hel del människor som lovar sig själva (och kanske andra) att nu minsann så ska det bli andra bullar av. Klassiska nyårsönskningar såsom att sluta röka, börja motionera, äta mindre och äta bättre blandas med andra mål och visioner.

Hur väl fungerar då nyårslöften?
Hand upp alla som någon gång har avlagt ett nyårslöfte och som sedan efter en kortare eller längre tid har brutit det!
Jo, det är allt några nävar som sträcks upp i luften.
Men varför är det då så svårt att hålla ett nyårslöfte?
Det finns så klart flera olika faktorer, men en viktig aspekt är hur mycket tid och energi du lägger på att peppa dig själv och vidmakthålla ditt löfte/mål.
För det går inte att tro att det räcker med att stå där på nyårsafton och lova att nu ska göra göra ditten eller datten och sedan förvänta sig att det kommer att bli så.

Nej, det krävs peppning, uppmuntran och hurrarop utefter hela vägen. Kanske en och annan banna också. Du måste coacha dig själv hela tiden. Lägga upp nya delmål och korrigera när du stöter på patrull och saker och ting inte blir som du har planerat.
För inte tror du väl att idrottstränaren säger till sina lagspelare vi säsongsstarten:
- Nu killar/tjejer så vinner vi hela serien i år!
Sedan förväntar han/hon sig att det blir så utan att coacha laget något mer under säsongen. Möjligvis skälla ut dem när de misslyckas.

Se dig själv som din egen coach som ska hjälpa dig själv till att nå de mål och framgångar som du själv sätter upp. Lycka till!


Barnbanner10

4 kommentarer:

 1. Nej, jag ger inte nyårslöften. I år satte jag upp ett förväntansdokument i stället.

  Skrev om det i min blogg...

  SvaraRadera
 2. Babsan - Jag såg, det var JÄTTEFINT! Tack för att deu delar med dig och inspirerar! Kram

  SvaraRadera
 3. Jag har avgett ett nyårslöfte att bara äta godis på fredagar och lördagar. Sen jag fick min bebis har jag ätit detta varje dag, jag har känt att det är okej så länge jag ammar men nu håller jag på att avsluta amningen och då håller det inte längre. Tack vare dig så har jag insett att det blir lättare att hålla mitt löfte om jag ger mig en belöning! Jag har därför bestämt att för varje månad jag klarar så ska jag belöna mig med någon i stil med massage, ansiktsbehandling och liknande :-) Klarar jag januari har jag bestämt att det blir en thaimassage! Längtar redan!

  SvaraRadera
 4. Emma - jätteklokt av dig att ta det "etappvis" tycker jag. Och vad bra att du tänker se till att belöna dig när du har genomfört ett bra arbete. Lycka till till dig och berätta gärna mer om hur det går.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...