lördag 16 januari 2010

FRÅGA COACHEN: TIPS NÄR DU SKA BÖRJA NYTT JOBB

Skoogstrollet har precis fått nytt jobb och vill ha tips på hur man snabbt kommer tillrätta på sin nya arbetsplats. Utan att veta så mycket bakgrund så ger jag lite allmänna tips som kan vara bra att tänka på.
Att börja ett nytt jobb är otroligt energikrävande. Mycket mer än vad vi förstår. Det märker man om inte annat när man kommer hem de första arbetsdagarna och är helt slut, både mentalt och fysiskt. Det beror på att det är så många nya intryck att ta hand om, sortera och bearbeta och det tar massor med energi. Normalt när vi vistas i miljöer och situationer som är bekanta för oss så kan vi förlita oss på att vi har skapat rutiner som gör att vi inte måste vara medvetna om allt vi gör. Det tar lite tid för oss att göra det när vi hamnar i en ny situation/miljö. När det dessutom handlar om att man ska lära sig en massa nya arbetsuppgifter så blir det så klart ännu mer komplicerat för oss.
Så mitt viktigaste tips till dig Skoogstrollet är att:
 • Ta det lugnt. Boka inte in så många andra aktiviteter de första dagarna utan se till att du får komma hem och ta det lugnt efter jobbet.
 • Känn dig inte heller stressad över allt du ”måste” lära dig. Du kommer att lära dig allt eftersom. Så länge du känner dig lugn och bekväm så är du också mer ”mottaglig” för att lära dig.
 • Sedan gäller det att du inte har för höga förväntningar på dig själv. Ställ inte för höga krav utan acceptera att du är ”nybörjare” även om det är arbetsuppgifter som du tidigare har arbetat med. Befinner man sig på en ny arbetsplats så är det oftast en massa nya rutiner att sätta sig in i.
 • Fråga om du inte förstår, fråga igen om du ändå inte förstår.
 • Och så det självklara, var öppen, intresserad och ödmjuk – men det är du redan förstås;-).

Sist av allt stort lycka till och hör av dig om det är något mer specifikt du funderar på eller om något är oklart.

Barnbanner10


3 kommentarer:

 1. Tack för tipsen.

  Som tur är tror jag att jag nog har haft det mesta i åtanke, även om jag redan hunnit göra min första "vecka". Med tanke på att uppstigning gäller 4.55 så blir det inte mycket aktiviteter på kvällarna mer än förbereda nästa dag. Så numera lägger jag nog bara energi på att laga mat, äta och försöka göra 30 minuters hemarbete per dag. Resten läggs på vila och att förbereda jobbet.

  SvaraRadera
 2. Nu har jag slutfört projekt rensa och röja i dotterns rum. Är så himla nöjd!:)
  Bra tips du ger i dagens inlägg.
  Kram

  SvaraRadera
 3. skogstrollet - Det låter bra det. Hoppas att du kommer att trivas och att du kommer in i det nya rutinerna smidigt och bra.

  Grodmamman - Bra rensat! Kram

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...