söndag 27 december 2009

KLOKA AYURVEDISKA TANKAR

Inom Ayurvedan förespråkar man matintag med måtta, av den typ som passar din kroppstyp (dosha) och inte minst att man låter kroppen vila mellan måltiderna.
Det sistnämnda känns ju väldigt aktuellt nu mitt i alla helger ;-).

Faktum är att det ändå är en väldigt viktigt punkt för vårt välmående. Att vi tillåter kroppen att ta hand om och bearbeta den mat vi stoppar i oss och att dessutom få vila en stund mellan målen. Minst 2 - 3 timmar är en bra tumregel att det ska gå mellan måltiderna.

Jag vet inte hur ni har det med matintaget, men om jag tittar till mig själv så är det väldigt lätt hänt att det slinker ner både det ena och det andra "mellan" målen - även om det så bara är en frukt. Jag tycker inte om att äta mig proppmätt vid ett tillfälle, utan sprider hellre ut mina matintag.

En bra liknelse är att vi ska se på våra magsäckar som ett kokkärl. Säg att du tillreder en måltid i din kastrull och att det fortfarande finns rester i den därför att du inte har hunnit smälta måltiden ännu. Inte skulle du väl drömma om att börja tillreda ny mat i din kastrull fastän det finns matrester kvar i den från den tidigare måltiden?!?!?!? Fy så vedervärdigt äckligt det skulle se ut!
Ha samma tanke när du ska inta din nästa måltid.
Fundera på om du för det första är hungrig och sedan också om din kropp rimligtvis har hunnit ta hand om maten som du åt senast.

Jag har precis avnjutit "Ungersk kyckling" med ris och ska avrunda måltiden med en kopp kaffe (inga applåder från Ayurvedan där - men hey, vem är perfekt?!?!) och en liten chokladbit. Därefter ska min "kastrull få vila tills det är dags för kvällsmat.

4 kommentarer:

 1. Vilken bra liknelse med att magen är som ett kokkärl! Skall tänka på det nästa gång som jag stoppar något i munnen... Tack för tippset!

  SvaraRadera
 2. Instämmer med Kicki. Man behöver liknelser ibland för att få insikter och tänka nytt.

  SvaraRadera
 3. Kicki - visst är det en bra liknelse? Den får mig att tänka till innan jag stoppar något i munnen.

  Moster Ma - det gör det så mycket lättare att både förstå och komma ihåg.

  Sissan - :-D!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...