onsdag 16 december 2009

JAG SKAPAR BÄTTRE BALANS

Jag håller nu på att börja tillämpa de råd som jag fick under min Ayurvediska hälsorådgivning förra veckan. Naturligtvis finns det mycket som man kan göra för att förbättra hälsan, men jag är ju inte riktigt lagd åt det "fanatiska hållet" utan tror på principen att lagom är bäst ;-).
Dels tror jag att det är bra att göra några få förändringar åt gången för att på så sätt kunna se vad som verkligen fungerar. Dels så anser jag (och Ayurvedan) att det är helt ok att äta mindre bra mat och göra andra "försyndelser" då och då. Det står inte och faller med det så länge du i huvudsak har goda vanor.

Det förändringar jag har valt att prova först och som också ska passa min dosha (Pitta) är:

 • Se till att få mer sömn = gå och lägga mig FÖRE kl. 22 på kvällen.
 • Byta ut yoghurt och Verum hälsofil (alldeles för surt för min mage åtminstone vintertid) och istället börja dagen med havregrynsgröt med kanel, kardemumma, rårörsocker, lite russin och Oatley havremjölk.
 • Inte äta hårdost - blir för surt i magen.
 • Göra eget ghi (se bilden) - smör som smält och separerats från proteiner, kolhydrater och vatten. En sorts smörolja med brett användningsområde.

Om några veckor ska jag få en telefonuppföljning på min rådgivning och då får jag utvärdera hur dessa förändringar har påverkat mig och vad jag ska prova på härnäst.

4 kommentarer:

 1. KUL KUL KUL!!
  Exakt detta jag är ute efter i rådgivningen..
  Oj va spännande och då jag verkligen älskar hälsosam mat vet jag vilken skillnad det gör - och att få ett recept för att fintrimma sin egen motor fullt ut känns bara SÅ inspirerande :))
  TACK för att du berättar vidare i detta.
  Kramiz

  SvaraRadera
 2. Åh nej, jag som äter yoghurt varje morgon (nyttiga bakterier)...men kanske borde låta blir för att inte göra magen sur. Vad annat än havregrynsgröt är bra? Jag hatar havregrynsgröt!

  Jag har dessutom fått veta att jag ska undvika citrusfrukt, eftersom det ger sur mage...som kan ge acne. Gäller samma för dig?

  Tack för dina tips o kram

  SvaraRadera
 3. Fokus mot framtiden - det är ju så bra när det blir just individuellt. Spännande att få höra vad du får för råd.

  tant t - Inom ayurvedan beror det på VEM det handlar om, dvs. vilken av doshorna (Vata, Pitta, Kapha) som man tillhör och i vilket tillsåtnd man är. Men jag tror nog att man generellt kan säga att yoghurt och fil är sura livsmedel. Innan tänkte jag som du att det är nyttigt för magen (jag käkade Verum dessutom). När det gäller gröt kan du säkert prova vilken sort som helst. Prova quinoa t.ex., jättegott!
  Jag ska inte äta eller dricka citrusfrukt heller pga. surheten för magen. Har däremot inte problem med hyn. Kram, kram.

  SvaraRadera
 4. Pratade med vännen PT (som också jobbar som livsstilscoach) igår och fick tips om att äta omelett till frukost ;) ...å ditt tips om quinoagröt ska jag absolut testa! Tack :) kram
  PS. Proviva är kanske inte så surt...men bra för magen (ska kolla :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...