torsdag 10 december 2009

I AM A PITTA, YES I AM...

Ja, jag vår då på min efterlängtade Ayurvediska rådgivning i går kväll. Jag har som jag har skrivit om tidigare här varit intresserad av Ayurveda under ett par års tid. Läst några artiklar och böcker och tycker att det finns mycket som känns sant, viktigt och sunt. Men, det är väldigt svårt som lekman att ta till sig alla råd och tips från enbart böcker eftersom Ayurvedan är ganska komplicerad.
Ayurveda betyder "Kunskap om livet" och är en mångtusenårig lära som härstammar från Indien. Det är en holistisk läkekonst, vilket tilltalar mig mycket.

I går mötte jag som sagt Vineta Svelch som har en egen Ayurvedisk mottagning här i Västerås.
Hon konstaterad omgående att jag var en Pitta - bara av blotta åsynen av mig (bra eller dåligt ;-)?). Det är också det som jag själv kommit fram till när jag har gjort ett par aurvediska självtester tidigare.

Jag hade fått förbereda mig genom att fylla i några papper om min nuvarande hälsa, mina kostvanor och vad jag ville få ut av konsultationen Tillsammans gick vi igenom dem och Vineta tittade även på mina naglar, min tunga, mina ögon samt mätte min puls.

Jag kommer inte att skriva ner alt som jag fick veta under kvällen, utan delger er bara en liten bråkdel. Det var fantastiskt att Vineta kunde veta så mycket om mig som hon gjorde. Jag kände igen i stort sett allt hon pratade om. Hon förklarade att min drivkravt är elden (pittadominans). Det är också elden, eller snarare värmen som jag måste se upp med så att jag inte blir "överhettad". Det känner jag igen eftersom jag tycker att svenska somrar är alldeles lagom i temperatur och att jag bli superstressad när jag är för varmt klädd. Jag uppskattar inte heller het mat utan ska äta sådant som svalkar mig - särskilt under sommaren.
Hon påpekade också att jag är en person som drivs av min passion och att jag gärna "brinner" för det jag gör. När jag inte tillåts göra detta så blir det obalans i min tillvaro, vilket jag kan känna nu då jag inte gör det jag brinner för fullt ut (endast på deltid) - coachar och inspirerar andra till ett så bra liv som möjligt. Kanske dags att ta tag i det nu då, hmmmmmmm.
Ja, jag fick en hel del bekräftat vad gäller maten som jag föredrar. Där hade jag ganska bra koll på läget tydligen. Men jag fick också flera bra tips på hur jag kan förbättra mina kostvanor för att skapa en bättre balans.
Jag köpte med mig boken "Skapa din hälsa med Ayurveda: insikter för livet" av Maivor Stigengreen, så jag ska fördjupa mig ytterligare och har tid för en telefonuppföljning om några veckor. Då ska vi prata om hur mina förändrade vanor har hjälpt mig och hur läget ser ut då.
Detta möte har definitivt gjort att mitt intresse för och min tro på Ayurvedan har fördjupats. Det ska bli spännande att se vad det kommer att leda till för min del.
Tycker du att det låter intressant så tycker jag definitivt att du ska kontakta en Auyrvedisk rådgivare i närheten av där du bor. Det var en riktigt häftig upplevelse.
Jag kommer säkerligen att delge er mer här vartefter jag lägger om min kost lite och genomför andra förändringar.
5 kommentarer:

 1. Perfekt.... jag ska absolut ta mig iväg och träffa henne. Västerås blir det närmaste för mig. Trodde jag var tvungen att åka till Stockholm...!!

  Vet du... mitt i mitt lilla kaos tror jag att jag hittat fokus och målsättning :))
  feels good :))
  Kram

  SvaraRadera
 2. Fokus mot framtiden - vad roligt att du också vill prova på! Du får gärna höra av dig när du kommer hit, kanske kan vi ta en fika eller så??? Visst är det en härlig känsla när fokus börjar ta form igen. Lycka till med vad du än företar dig. Kram

  SvaraRadera
 3. Spännande, det står på min to-do-lista oxå. tror jag är en kombo av pitta/vata- men får se vad proffset säger.
  Återkommer. :)

  SvaraRadera
 4. Maria - är du intresserad, så tyckr jag definitivt att du ska slå till. Det är jätteintressant, men svårt att lära sig på egen hand. Det behövs rådgivning av ett proffs. Berätta gärna mer!

  SvaraRadera
 5. Hej Ulrika :)
  Absolut, vore kanon med en fika. Brukar du gå på Cornetto bar?
  Jag bara älskar det stället.

  Först en konsultation och en sen en fika med dig - kan inte bli en bättre dag :))
  Kram!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...