torsdag 12 november 2009

MEJL TILL COACHEN - HUR GÅR JAG NER I VIKT?

Jag fick ett mejl från en tjej/kvinna, vi kan kalla henne Eva. Hon undrar hur hon någonsin ska kunna gå ner i vikt. Eva skriver att hon har världens sämsta karaktär och att hon har provat ALLT i bantningsväg utan att ha lyckats mer än kortsiktigt.
- Jag skulle behöva gå ner 10 – 15 kilo för att få en hälsosam vikt och må bra med mig själv. Men det verkar fullkomligt omöjligt och jag känner mig så totalt jävla misslyckad hela tiden, skriver Eva.
Nu är jag inget proffs på området mat och hälsa, men däremot har jag flera kunder som jag hjälper med liknande frågor i nuläget. Min approach är då rent beteendemässig, och som ni kanske vet så är det ju också där som det inte riktigt brukar fungera. För nog vet de allra flesta vad som är nyttigt att äta och vad man bör undvika. Ändå är det så svårt att leva och äta efter den kunskapen. Vi gör alltså fel fastän vi vet hur vi ska göra.
Med andra ord sitter vår ”matproblematik” till största delen i huvudet.
Utan att vara grundligt insatt i just Evas problematik och bakgrund tänkte jag berätta om hur jag brukar råda mina kunder som har samma bekymmer.

1. Först av allt är det bra att skriva en matdagbok. Skriv under ett par (minst) veckors tid ner ALLT du äter. Skriv också ner varför då åt – exempelvis: var hungrig, var ledsen, var stressad. Titta sedan igenom vad du har skrivit och se om du kan se några tendenser. Är det kanske så att du alltid äter när du blir nervös eller trött, fastän du egentligen inte är hungrig då – bara sugen. Då får du fundera på hur du bättre kan hantera den känslan. VAD är det du behöver om du är trött? Kanske ska du vila, läsa en bra bok, ta ett fotbad, gå en promenad. Hitta på vad som helst som kan vara ett bra alternativ och gör det istället.

2. Jag tror ju inte på förbud när det gäller kosten. Får man inte äta något, så brukar det vara precis just det som man verkligen vill äta. Försök istället att tänka på i vilka situationer/stunder som du äter fastän det inte är nödvändigt. Den där kvällsmackan halv tio på kvällen t.ex. Är den verkligen nödvändig? Om du känner att du faktiskt får äta precis vad du vill, men ändå tänker till och tar bort de stunder av ätande som inte är nödvändiga för dig, så kan de flesta känna av en viktminskning ganska omgående utan att det känns besvärligt.

3. Ändra på EN vana i taget. Om du börjar med att utesluta ”nattamackan”, så se till att det blir en ny vana som fungerar i ditt liv innan du förändrar något annat. Titta sedan på nästa onödiga vana och fundera på hur du kan minska eller utesluta den.

Vad jag beskriver här ovan är ett långsiktigt sätt att ändra på sina matvanor vilket leder till viktnedgång. Som överviktigt är det inte alltid man har det tålamodet, men det är troligtvis det som har gjort att du har misslyckats tidigare. För alla bantningskurer, dieter och pulvermetoder fungerar inte för de allra flesta. Det handlar istället om att få in vettiga och fungerande rutiner som du kan leva med resten av ditt liv.

4 kommentarer:

 1. Allt sitter i huvet! (om man inte har en sjukdom som hjälper till!) JAg har med ett jävlar anamma, ett FANTASTISKT stöd från en go vän och en hyfsat förstående man lyckats gå ner 5 kg (det har tagit ca 4 månader) JAg fikar en gång om dan(sött) men jag lyckas i 99 fall av 100 att låta bli att köpa godis till mig i affären, äter inte mer kakor än fm-fikat. INGET socker i maten(kolla ffa flingor o youghurt!)Promenader, fysiskt arbete och nån enstaka löprunda(eller, gå OCH löprunda!) Det är JÄVLIGT jobbigt första tiden att avgifta sig från socker, men det går bättre o bättre. det svåra är att hålla sig till lite sen. men det går också bättre. men det är en kamp i huvet VARJE dag att intala sig att låta bli den där extra kakan eller göra godis eller köpa... En ska har du Ulrika gett mig och det är frasen: VArför är detta BRA för mig? Varför mår jag bra av en promenad? varför mår jag bra av att ta en knäckemacka till em-fikat istället för en bulle? osv... TACK Ulrika! JAg kämpar på, jag har 8 kg kvar till Gränsen.

  SvaraRadera
 2. Lotta - Helt rätt inställning Lotta! Man behöver INTE utesluta allt "onyttigt" när man ska gå ner i vikt. Roligt att höra att du inspirerats av mina frågeställningar! Snart är du i mål, bra kämpat! Kram

  SvaraRadera
 3. Det kunde vart jag som skrivit det, så nu suger jag åt mig av tipset!

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Detta är bra information även om det är så att man har läst det flera gånger innan. det är så att allt sitter i huvudet, men visst är det ocksås å att man klarar av det till slut. du har så många bra tankar och gillar verkligen det du skriver. jag skulle själv behöver den där extra coachingen egnetligen... Lotta

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...