torsdag 12 november 2009

MITT BÄSTA SJÄLVKÄNSLA TIPS!

Det jag rekommenderar ALLA som tycker att de har låg självkänsla att göra är att läsa böcker. Då menar jag i första hand inte den uppsjö av "självhjälpsböcker" eller populärpsykologiska böcker som finns (även om det finns en hel del som är bra). Nej, istället brukar jag rekommendera att man läser SJÄLVBIOGRAFIER.
Det brukar finnas en hel del att välja på, allt från historiska biografier till självbiografiska böcker om nutida popstjärnor och liknande.

Varför kan det förbättra min självkänsla, kanske du undrar?

Jo, om du läser om andra människors liv och får ta del av deras tankar och funderingar så kommer du garanterat att märka att även den mest "glittriga och glamourösa" kändisen mår jättedåligt mellan varven och tycker att han/hon är helt misslyckade och värdelösa. Även kungligheter, topp politiker och andra världsvana personer tvivlar mellan varven på sig och sin förmåga.

Det är med andra ord fullt normalt att ha dålig självkänsla, åtminstone då och då i livet. Ibland till och med riktigt låg självkänsla...
Inte nog med att du får förståelse för andra människors tankar och känslor när du läser deras självbiografier/memoarer. Du får också ta del av hur de hanterar sina känslor av nederlag och misslyckanden. Sätt deras tankar i relation till ditt liv. Finns det något du kan lära dig?

När mina kunder frågar mig hur de ska ge sina barn en god självkänsla så säger jag att de ska läsa mycket för dem, eller uppmuntra dem till att läsa själv om de är lite äldre. Då behöver det inte handla om självbiografier, utan kan vara vilken bok som helst som handlar om personer (eller djur) om får uppleva fiktiva saker i sina"liv". Det ger barnen en jättebra grund för förståelse för hur andra har det, mår, tycker, tänker och känner. Det i sin tur gör att de kan bli tryggare i sig själv.

4 kommentarer:

 1. Tack för ett intressant tips! Har själv aldrig varit intresserad av självbiografier men din syn på dom gjorde mig sugen på att läsa en! Men vilken av alla ska man välja tro? :D

  SvaraRadera
 2. EmmaR - Välkommen hit Emma;-D!
  Välj en person som du tycker verklar fascineraande. Kanske som du beundrar eller ser upp till eller som du tycker verkar ha levt ett spännande liv.

  SvaraRadera
 3. Böcker är bra, och har alltid läst mycket och där finns så mycket kunskap. både om andra men inte minst om sig själv. Mycket bra tips, så nu är det kanske dags att leta fram några självbiografier... Kram

  SvaraRadera
 4. Marie - visst är det härligt med böcker!!! Det finns ju en hel del självbiografier att välja på i dessa tider, så alla borde kunna hitta något som passar. Kram

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...