tisdag 3 november 2009

LYCKLIGARE AV LOTTOVINST?

Forskare som studerar området lycka har märkt att människan har en slags grundnivå av lycka. Om något riktigt bra händer oss, som t.ex. att vinna 2 miljoner kronor på Lotto (ja tack!), så blir vi lyckligare. Men, bara för ett tag… Efter en period återgår vi sedan till samma grundnivå som vi hade innan den stora vinsten.
Det samma gäller det motsatta. Det vill säga om något traumatisk händer oss. Vår grundnivå av lycka kommer då naturligtvis att sänkas. Men även här kommer vi att efter en förvånansvärt kort period att åter vara tillbaka på den grundnivå som vi hade innan den traumatiska händelsen.
Dessa studier har bland annat genomförts på just människor som har vunnit stora belopp i olika former av lotterier och på personer som har varit med om olyckor som har lett till att de blivit rullstolsbundna för resten av livet.
Med andra ord, att vinna massor med pengar på lotto ger inga garantier för ett liv fullt av lycka.
Inte heller behöver en olycka som gör oss rullstolsbundna innebära att vi kommer att leva förevigt olyckliga .

5 kommentarer:

 1. KLart det inte gör en lyckligare, men mig skulle det göra betydligt tryggare i alla fall! men sann lycka finner man alltid inombords :=)

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Har nominerat Din blogg till en "Blog Creative Award"!
  Läs mer på min blogg om hur Du tar emot den :-)

  SvaraRadera
 3. Hej...detta är något som det borde pratas om mer. Egentligen tror jag vi alla vet det men samtidigt inte förstår...
  Såg ett program på tv:n om en kvinna som hade världens största bröst. Oäkta så klart - för hon ville finna lyckan i att ha stora bröst men när ruset lagt sig så ville hon ju ha dem ännu större... och så där höll hon på.
  När vi gör saker med kroppen och aldrig blir nöjda borde man (in)se att det är något annat man söker kan man tycka..
  SÅ om vi då pratade mer om detta med lyckorus och dess motsats så kanske vi börjar hitta en balans lättare....
  :)
  Kram

  SvaraRadera
 4. Jag tror att vi alla på ett eller annat sätt känner igen oss. För mig låter det skönt, för då är det i vardagen vår verkliga vanliga lycka finns. Kram

  SvaraRadera
 5. Miss M - det är sant att det inte gör en olyckligare heller ;-)!

  Irene - Åh tack:-D!

  Fokus mot framtiden - frågan är ju vad det är vi jagar efter hela tiden. Jag tror inte att man kan hitta det så länge man är uppslukad av jakten och de "korta ruset av lycka" som uppstår däri, men som lika snart försvinner. Vi måste helt enkelt stanna upp, tänka och känna efter - om vi vågar...

  Marie - Så är det absolut!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...