onsdag 18 november 2009

GNÄLLFÅTÖLJ

Som ni säkert vet är det otroligt lätt att hamna i en negativ och gnällig spiral. Inte minst gäller det i arbetslivet där det ofta liksom tenderar att smitta av sig. Till slut blir det bara en grå trist och oändligt gnällig sörja som knappt någon klarar av att stå emot och än mindre att bryta sig ut från. Det är inte lätt att ta sig ur denna "masspsykos", men självklart är det inte heller omöjligt.
Jag har tidigare läst om ett företag som hade just sådana problem och löste det genom att placera en "Gnällfåtölj" i personalrummet. I den fick man sätta sig om man tycke att det kändes allmänt eländigt, om man hade en dålig dag eller om man bara behövde "gnälla av sig".
Fåtöljen blev faktiskt en riktig succé. Den som satte sig där kunde antingen sitta och gnälla och beklaga sig eller kanske be om lite sympatier för en eländig dag. Dessutom visade det sig att de övriga gnället och klagandet bland personalen minskade drastiskt.
Jag tycker att det är ett intressant fenomen. Dels lyfter man fram och lägger fokus på gnället som faktiskt kan fylla en viktig funktion många gånger (så länge det inte sprider sig hejdlöst). Det blev legitimt att gnälla i fåtöljen och inte någon annanstans. Dels blev själva gnället betraktat ur en lite humoristisk synvinkel, vilket gjorde att det blev lättare att bryta och inte ta på så stort allvar.

Behöver ni en Gnällfåtölj på ditt jobb kanske?


468x60 Campaign

8 kommentarer:

 1. Kicka - helt klart värt att prova om man har medarbetare med en gnuta humor och självdistans.

  SvaraRadera
 2. Oj-oj! Det skulle verkligen behövas hos oss! ;)

  SvaraRadera
 3. Mycket smart OCH inte helt fel att sätta in färglada möbler i fikahörnan också eftersom färger påverkar oss så starkt.

  Golden Gate-bron tex är målad röd för att den glada färgen ska motverka självmord från bron!
  Så känner mans sig deppad och omotiverad och ska slå sig ner en stund i gnäll-fåtöljen är det nog bara bra om den har en annan färg än grå eller svart :)

  SvaraRadera
 4. Intressant. Men undrar just hur det skulle se ut om man kom med ett sådant förslag på jobbet... ;)

  SvaraRadera
 5. VIlken toppenidé. Då blir man ju själv medveten om när man gnäller. Jag ska ge tipset vidare till min mamma - de har problem med gnälliga tanter på jobbet.

  Det är helt okej att länka till mej.

  kram

  SvaraRadera
 6. Wow, låter ju som en toppenbra arbetssituation.
  Tycker man att någon gnäller mycket en dag är det ju bara till att föra personen till fåtöljen så förstår ju personen att det varit extra gnälligt från hans/hennes sida. Då får han/hon sitta där och gnälla och begrunda ifred..Hihi lite kul!

  Sådan fåtölj skulle vi haft på mitt föregående arbete, det hade nog underlättat massor...

  Önskar dig en fortsatt härlig dag!
  Kram

  SvaraRadera
 7. Chrissan - prova vettja!

  Fokus mot framtiden - naturligtvis ska den vara färgglad, fin och inbjudande.

  Anna - det gäller att presentera det hela på ett bra sätt och att medarbetarna med god självinsikt och en portion humor...

  Anonym - precis, det medvetandegör ens eget onödiga gnäll. Först kan man få spela ut hela registret liksom och sedan kan det vara bra när man har setat färdigt i fåtöljen.

  moonroose - hmmmmm, man kanske ska sätta på handbojjor om mna har någon riktigt gnällspik som behöver sitta ett tag ;-)...
  Ha det riktigt gott du med!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...