onsdag 7 oktober 2009

KÄNNER DU DIG LITE DEPPIG OCH NERE?

Bra!
Ja, det låter kanske lite ironiskt. Men faktum är att genom att känna av och acceptera att du känner dig nedstämd (gillar den benämningen mycket bättre än deprimerad) så har du lyssnat på din kropp.
De som inte lyssnar på sin kropp. De som kör på i 190 fastän de har både fysiska och psykiska symptom (ångest, hjärtklappning, yrsel, sömnproblem, astma, magkatarr etc.). Det är på väg att springa med huvudet före in i den beryktade väggen. Och där tar det stopp. Ordentligt. Om du låter det gå så långt kan det ta väldigt lång tid för dig att komma tillbaka till ditt "gamla jag" – om du någonsin kan ta dig tillbaka dit.
Din kropp försöker tala om för dig att du ska ta det lugnt. Att du behöver vila och inte stressa. Det är därför du blir extremt trött och saknar vilja, engagemang och energi. Arbeta med din kropp och inte emot. Lyssna och försök att anpassa din livssituation. Genom att ta det lugnare, minska krav och tempo så kan du så sakteliga börja känna att det vänder. Att energin och livsglädjen kommer tillbaka. När du och kroppen är redo. Det är inte farligt att känna sig deprimerad/nedstämd i perioder i sitt liv. Kanske har du en anledning som gör att du kan förstå din reaktion. Kanske reagerar du på den analkande hösten och mörkret.
Om din nedstämdhet inte försvunnit eller minskat efter ett par månader råder jag dig dock att kontakta din läkare. Ibland måste vi hjälpa naturen på traven för att återställa den normala hormonbalansen i kroppen. Ibland kan det vara någon annan orsak som ligger bakom din nedstämdhet. Men på de flesta av oss läker nedstämdheten ut på några veckor, och ju mer vi lever med vår kropp och inte mot, desto snabbare mår vi bättre igen.

9 kommentarer:

 1. Ett inlägg som passar mig som handen i handsken i dag =) Tack för det!

  SvaraRadera
 2. Jag finner mig tänkandes: japp, japp och japp, när jag läser. Det är så viktigt att lyssna på sin kropp. Den talar precis om hur den mår och vad den behöver, sen är jag superdålig på att lyssna på den i perioder :) , men det är så det är.
  Jag jobbar på det...
  kram

  SvaraRadera
 3. Hej
  För det första: Toppenbra inlägg!!
  Viktigt som attan att vi lär oss lyssna på våra kroppar och själar.

  2. Det finns många knep för att komma i balans och personligen är jag sräckslagen inför tanken att gå till en läkare som allt som oftast barra skriver ut piller som tar bort SYMPTOM och inte alls intresserar sig för bakgrunden " bit ihop, eller skärp dig" är de vanligaste kommentarerna, tyvärr.
  Så: Naturläkemedel som rosenrot ger energi tex.
  Akupunktur balanserar upp hela systemet och återskapar rubbad balans.
  C-vitaming kan vara bra vid lättare depppighet samt att man ser till att få i sig mineraler också...

  SvaraRadera
 4. Som sagt; ett inlägg som passar som handen i hansken idag! precis vad jag behövde =)
  Kram till dig!

  SvaraRadera
 5. Kanonbra inlägg! Det är verkligen något som behövs nu. Hade precis varvat ner för min höstdvala när jag fick besked om att lägenheten ska renoveras. Så nu är allt klart inför det och jag själv dränerad på energi.
  Tur att det inte behöver gå lika snabbt åt andra hållet! //Tiana

  SvaraRadera
 6. Vill förresten tillägga att jag en gång provade ta ginseng mot min hösttrötthet - med resultatet att jag inte kunde sova efter att ha ätit dem i en vecka! Så jag föredrar att följa min kropps naturliga rytm. //Tiana

  SvaraRadera
 7. Mmm, så är det nog. Ska försöka tänka på detta. Eller föresten inte ska försöka utan Måste.

  SvaraRadera
 8. Tack för ett välkommet och tänkvärt inlägg. Har själv någon form av deppighet/nedstämdhet sedan förlossning för tre månader sen.

  SvaraRadera
 9. Jessica - Vad skönt att du känner så. Tack själv!

  Vipsan - Jag tror att de flesta av oss skulle må bra av att lyssna mer på vad kroppen säger. Det kan aldrig bli för mycket av den varan.
  Kram.

  Ingela - Tack :-D! Vad glad jag blir att du tycker om det och att du dessutom talar om det. Jag är också övertygad om att det finns måna och NATURLIGA vägar vi kan använda oss av för att balansera vårt fysiska och psykiska välmående. Tack för att du delar med dig av dina tips!

  Miss M - det gläder mig att du finner det användbart. Kram

  Tiana - Hoppas att du kan finna en bra balans i det hela. Och hoppas att du kan tanka upp ditt energiförråd allt eftersom.
  Ginseng lät ju inte riktigt som din grej ;-)...

  Fröet - Bra där ;-).

  Emma - det är ju inte ovanligt med tanke på alla hormoner som far runt i kroppen efter en förlossning. Hoppas att du hittar någon att prata med som kan ge dig stöttning, tips och råd. Många gånger är den "bästa medicinen" att få möjlighet att berätta, förklara och dela med sig till personer som tar en på allvar och lyssnar. Sedan är de klassiska tipsen om motion och dagsljus faktiskt oslagbara - särskilt i kombination. En promenad i solskenet (eller i varje fall i dagsljuset) mitt på dagen får snabbare ordning på dina hormoner. Lycka till Emma.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...