torsdag 24 september 2009

SJÄLVKÄNSLA - SJÄLVKÄRLEK (1)

Begreppet självkänsla har varit på tapeten ett bra tag nu. Många anser sig ha dålig självkänsla, och det kan säkert stämma i vissa fall. Jag har ändå en liten teori om att det egentligen är ganska vanligt att ha ”dålig” själskänsla. Jag tror att man är ganska normal om man har en självkänsla som är sisådär beroende på dagsform och tillfälle. Att ha riktigt god självkänsla är å andra sidan inte lika vanligt förekommande. Tänk om alla kunde säga att: - Min självkänsla är för det mesta väldigt god. För ingen kan påstå att de alltid har god självkänsla. I vissa situationer och skeden i livet vacklar den precis som allting annat. Jag tänker ändå att det kan vara viktigt att förstå att man definitivt inte är ensam om att känna att självkänslan inte är så bra som den skulle kunna vara. För många gånger kan det vara otroligt stärkande att få vetskap om att man är alldeles normal och genomsnittlig. Det hindrar såklart inte att man vill sträva efter en ökad självkänsla, för det kan de allra flesta uppnå.

Jag skulle vilja lägga fokus på SJÄLVKÄRLEK , eller självkännedom eller självrespekt eller självacceptans. För där tror jag att grunden till den goda självkänslan ligger. Vi måste lära känna oss själva, på riktigt. Acceptera våra tillkortakommanden (alla kan och bör inte vara bra på allt) men framför allt att hylla våra positiva sidor. Men för att kunna göra det så måste vi veta vem vi är. På riktigt. Vi måste stilla allt brus, alla krav och alla stress utifrån. Vi måste vända oss inåt och lyssna, fundera och acceptera. Kanske ställa frågor till oss själva för att förhoppningsvis få ett ganska tydligt svar. Ibland måste vi fråga många gånger innan det äkta svaret kommer fram.
Efter flera önskemål kommer jag skriva lite inlägg under den närmaste tiden om mina tankar kring självkänsla – självkärlek och även ge lite konkreta tips. Om du är intresserad av att jobba med din självkärlek, så får du gärna skaffa dig en liten bok att skriva kommande övningar i. Gärna en fin bok som kan få symbolisera din självkärlek.
Den första övningen:
 • Skriv ner i din bok 10 olika situationer där du mår riktigt bra och känner dig trygg i dig själv.

Ex. 1. Jag mår väldigt bra när jag går på promenader i skogen med vår hund.2. Jag trivs med mig själv när jag har min närmaste familj runt omkring mig.3. Jag känner trygghet och ro när jag är nära havet.osv.

 • Skriv sedan en liten beskrivande text om dig själv baserad på dina 10 påståenden.

Ex. Jag är en person som tycker om att vistats ute i skogen och gå långa promenader. Då har jag sällskap av vår hund och känner ro och frid. Jag får utrymme att tänka och filosofera. Riktigt bra mår jag också när jag får vara i närheten av havet. Det stora öppna vattnet gör att ja känner både frihet och lugn. Etc.

5 kommentarer:

 1. Vilken härlig övning Du rekommenderar :-)

  Håller absolut med om att det är acceptansen som är "det"!

  Ha en skön dag :-)

  SvaraRadera
 2. Så fint du skrev inne hos mig =) klarade inte av att lägga ner!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Irene - Vad roligt att du tycker det! Genom att börja med att acceptera att visa saker är som det är, så är det sedan mycket lättare både att trivs med sig själv och även att kunna förändra/förbättra områden som inte fungerar så bra.
  Tack! Jag önskar dig en härlig dag också!

  Miss M - Tack för komplimangen! Roligt att du "finns kvar". Hoppas att du känner att du kan hålla bloggandet på en nivå som känns bra för DIG. Visa nu att du klarar det;-), både för dig själv och ala andra "tvångspresterare"...

  SvaraRadera
 4. Åhh vilken mysig övning! Den här blir jag glad av =O)

  Jag har totalt varit utan inspiration för att skriva och varken orkat blogga eller läsa bloggar ordentligt på ett par veckor. Det blev för mycket stress, bajsblöjor, influensor, måsten och kaos att orden inte riktigt viulle sig längre. Så jag har pausat allt vad bloggande heter och samlat nya krafter och nu är jag tillbaka =O) Övningarna har jag dock gjort, dem har liksom blivit till en del av mig.

  Tack för fina väskan föresten!! Jag är lika kär i den i verkligheten som jag blev på bilden. Lovely! ♥

  Ha en riktigt bra dag!

  Kram

  SvaraRadera
 5. Bloggalina - vad roligt att du tycker om övningen! Klokt av dig att trycka på pausknappen till bloggen. Det tror jag att många skulle må bra av att göra lite då och då. Det är lätt att prestationskraven går före det egna välmåendet annars.
  Vad glad jag blir att du tycker om väskan. Jag tycker också att den är superfin, men det var ju "fel" blå färg för att passa till min garderob. Härligt att den kan få bli använd av dig istället. Kram

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...