onsdag 23 september 2009

ENERGITJUVAR - DEL 2

Energitjuvar kan ta sig olika uttryck, allt ifrån den irriterande besserwissern som alltid ska få sista ordet till den, ofta väldigt sociala personen, som alltid lyckas framställa sig i så positiv dagar att alla andra, inklusive du själv, bleknar i dennes närhet.
En person som är en energitjuv lassar över alla sina oönskade känslor på sin omgivning och har dessutom ofta skaffat sig en hård hud som gör honom/henne nästintill omottagliga för omgivningens signaler på att deras beteende är oönskat. Därför är det viktigt att tala klarspråk med energitjuven. Det hjälper inte att titta menade, se sur och irriterad ut eller att sucka ljudligt. Det rinner av energitjuven som vattnet på en gås. En mekanism som troligtvis har byggts upp under ganska lång tid i energitjuvens liv.

En energitjuv är väldigt duktig på att hitta personer att kanalisera sina oönskade känslor hos. Med precision kan de snabb leta upp vem som är ”svag nog” att kunna ta emot allt negativa som behöver ösas ur. För en energitjuv behöver känna att det finns någon där som tar emot, någon som reagerar, och då gärna med upprörda känslor av olika slag. Du måste se till att du inte blir en sådan person som tvingas ta emot.

Att arbeta tillsammans med en person som kan kategoriseras som en energitjuv är otroligt krävande. En enda person i ett arbetslag kan få stämningen att sjunka ner i djupaste dyn – om man inte väljer att göra något åt saken. Ingalill Roos som är samtalsterapeut, socionom och även författare till boken ”Energitjuvar i familjen, i relationen och på jobbet”, tror att energitjuvar på arbetsplatserna kan vara en stor anledning till att många personer blir sjukskrivna. Man orkar helt enkelt inte ta emot en annan persons ”elände” hur länge som helst. Och som namnet energitjuv antyder så slukar det ens energi så totalt att tillslut finns det ingen mer kraft att uppbåda till arbete = sjukskrivning.

Om du upplever att du har en energitjuv på din arbetsplats som får både dig och dina kollegor att må dåligt så är det definitivt något ni måste ta tag i. Det handlar om er psykosociala arbetsmiljö och där har ni rätt att få hjälp och stöttning av både chefer och fack. Prata med dina kollegor och tveka inte att berätta hur ni upplever er situation. Ni är starkare om ni går samman.

10 kommentarer:

 1. Men........hur gör man om man har tillverkat en energi tjuv. dvs sina egna barn?
  =(

  SvaraRadera
 2. E-tjuvar finns lite överallt, det gäller att komma ihåg vad man själv står för och tycker, och precis som du skriver, markera sin åsikt! Utan medhåll brukar dessa tjuvar snart blekna betydligt.

  SvaraRadera
 3. Alla människor är speglar av en själv. Tillåter man energitjuvar så är läxan att sluta ge bort sin energi - förändra sitt eget beteende och inte försöka ändra på den andra människan.
  När man lyckats med den läxan upptäcker man att dessa personlighetstyper inte längre kommer i ens närhet eller besvärar en längre.
  Så när någon irriterar dig- fundera på vad det är hos dig som reagerar och varför- i stället för att bara reagera på den andra personen...
  Det är otroligt intressant att observera sina egna reaktioner, svårt men lärorikt :)

  SvaraRadera
 4. Barbabitch - barn har ju en tendens att förbruka förädrarnas energi;-). Det ingår liksom i deras "jobb", och vårt. Men om du menar att du har ett äldre barn som har svårt att lyssna av och gärna är väldigt egocentriskt, så kanske du kan tänka på att lära honom/henne att respektera andra människors tid och revir.Om man som vuxen visar tydliga gränser och lyssnar ärligt och fullkomligt på sitt barn en stund (inte har tankarna på annat håll), så har man sedan full rätt att förklara att nu måste jag göra något annat och kan inte lyssna på dig just nu. Jag tror annars att ett dilemma ofta för oss föräldrar är att vi lyssnar halvhjärtat, och det märker barnen. Då tuggar de på i all oändlighet och kräver vår uppmärksamhet hela tiden.

  Åsa - Precis! Får det ingen möjlighet att suga ur energi ur någon så svalnar också intresset för det.

  Ingela - Intressant, och jag håller med! Ofta är det så att det vi irriterar oss på hos andra människor är egenskaper som skrämmer oss hos oss själva. Och precis som du säger så kan vi ALDRIG tvinga/kräva någon annan att ändra sitt beteende för att det bättre ska passa oss. Däremot kan vi både ändra våra egna beteenden och inte minst vårt förhållningssätt till andra människor.

  SvaraRadera
 5. Du anar inte vad ditt inlägg passar in i mitt fall på jobbet.
  Läskigt vad det känns igen. Vi har tack o lov börjat få resultat efter alla samtal med chefen.

  /Katti

  SvaraRadera
 6. Dina ord om energitjuvar är sjukt träffande! Förra vintern bröt jag med 3 kompisar som alltid fick mig att känna mig otillräcklig. Förhållandet mellan oss 4 kändes till slut totalt respektlöst...och mitt i min jobbiga höst/vinter insåg jag att vi inte kunde fortsätta att vara vänner. Jag har inte sagt något till dem - fick rådet att det räcker med att ta beslutet inom mig och agera därefter. Att de inte har hört av sig sedan jag slutade krusa för dem, var verkligen ett bevis på att jag gjorde rätt val :)
  Gröna, sköna kramar!

  SvaraRadera
 7. CharmKatti - tyvärr tror jag att det är en hel del som känner igen sig. Det låter bra att ni fått hjälp av er chef och att ni börjar se resultat. Du får gärna dela med dig och tala om vad ni har gjort lite mer konkret för att förändra situationen!

  tant t - ja det är inte för inte som "energitjuv" är en bra benämning på dessa människor. Jag har själv umgåtts med en i många år och det är inte förrän de "försvinner" ur ens liv som man verkligen förstår hur mycket energi det verkligen tar.
  Det låter onekligen som om du har gjort ett klokt val genom att inte längre umgås med dina kompisar. Det svåra kan vara att inte ta på sig "skilsmässan" själv utan att rakryggad kunna gå ur det hela med en känsla av att man har gjort ett klokt beslut och att vännerna inte egentligen kan gå under kategorin vänner. Det verkar som om du har klarat det finfint som tur är.
  Stor kram och tack för att du delar med dig!

  SvaraRadera
 8. Energitjuvar finns det många av.
  Men ibland undrar jag om vi inte alla någon gång är en energitjuv? Under vissa perioder av livet kan vi alla behöva den svaga som tar emot våra känslor? Jag tänkte att tex vid anhörigs dödsfall eller skilsmässa så finns risken att vederbörande är så full av detta att vännen förvandlas till en omedveten energitjuv men att det är en övergående period av tjyveriet.
  Men sen finns det dom som alltid är en energitjuv och alltid förblir en energitjuv.

  SvaraRadera
 9. Jag skulle gärna dela med mig, men inte här på bloggen. Kanske jag skriver dig ett mail när allt börjar falla på plats. Det är än så länge väldigt känsligt. Det är ju dessutom en av dom stora anledningar till min egna krasch:-(

  Kram
  Katti

  SvaraRadera
 10. Maria - visst är det så att vi ALLA ibland kräver/behöver få mer energi än vad vi klarar av att ge. Det är fullkomligt naturligt. Men sedan finns det de personer som i princip konstant, genom sitt beteende, ser till att dränera sin omgivning på energi, lust och glädje. Det är dess personer som vi behöver vara uppmärksamma på. Att däremot behöva stötta en vän i i kris eller att själv behöva älta sig igenom ett tillfälligt problem med en vän är helt i sin ordning.

  Katti - KRAM, KRAM, KRAM
  Jag har full föståelse. Som du vet har tiden en förmåga att läka och det är viktigt att vi verkligen ger oss den tid vi behöver och inte stressar på.
  Var rädd om dej och ta hand om dej.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...