tisdag 8 september 2009

EN BRA ARBETSPLATS - HÄR ÄR KÄNNETECKNEN!

Naturligtvis finns det många olika saker som kan inverka på huruvida en arbetsplats kan räknas som en ”god” arbetsplats. Det finns ändå tre områden som man kan säga är grunden till att personalen ska trivas och må bra på sitt jobb.1. Gemenskap. Om personalen känner gemenskap på sitt jobb så trivs det bättre vilket påverkar den psykosociala arbetsmiljön, det vill säga hur vi beter oss mot och behandlar varandra.
2. Respekt. Man kan inte vara överens med alla alltid och en del personer kan man tycka att det är riktigt svårt att förstå sig på. Men om du kan bortse från det och istället tänka på att känna och visa respekt för dina kollegors kompetens och personlighet så bidrar det till ett mycket bättre arbetsklimat.
3. Tillit. Om du känner att du kan lita på din chef och dina kollegor så är det betydligt lättare att kunna samarbeta, inte minst om förändringar ska genomföras på arbetsplatsen.
Genom att ska mötesplatser och diskussionsfourm på arbetsplatsen så lägger man en bra grund för både gemenskap, respekt och tillit. En Kick-off, gemensamma konferenser och inte minst ”trevligheter” som pub-kvällar, middagar och andra trevligheter är alltså inte att förakta. En god investering som kan löna sig på sikt.

5 kommentarer:

 1. Det finns ingen respekt alls på vårt jobb...tilliten är nog ganska bra och gemenskap...hmm nej det har vi inte heller eller så kanske det är det vi har och det är därför vi alla dumma sillar försöker kämpa!

  SvaraRadera
 2. Med detta i baggaget tror jag mig kunna säga att jag arbetar på en bra arbetsplats. det är så att vi har en god gemenskap där ingen som är utanför och vi lger varandra ganska bra respelt för våra olika arbetsområden och tillit till varandra!
  Lotta

  SvaraRadera
 3. minna - ojojoj, vad jobbigt. När det inte finns respekt och ingen gemenskap. Inte roligt. Hoppas ni kan hitta något sätt att förbättra era förutsättningar. För under dessa förhållanden mår inte ni bra och det är inte bra för företaget heller i det långa loppet. Att investera i sin peronal är den klokaste investeringen ett företag kan göra.
  Stor kram och lycka till!

  Lotta - det här låter däremot bättre :-D! Bra förutsättningar för att personalen ska trivas och dessutom prestera bra. Härligt Lotta!

  SvaraRadera
 4. På arbetsplatser där:
  - Cheferna visar respekt för sina medrbetare,
  - Det inte finns personliga konflikter,
  - Medarbetarna kan påverka sitt arbete och
  - Medarbetarna får regelbunden återkoppling
  - Finns tilliten till chef och ledning

  Då både trivs medarbetarna och de företagen är också mest lönsamma. Det har Netsurvey kunnat visa i sin analys av resultat från många kunders medarbetarundersökning. För att skapa goda arbetsplater måste cheferna vara mycket mera närvarande och ha tid för sina medarbetare och öka "kulfaktorn" på jobbet!

  Peter Bolinder
  VD Netsurvey

  SvaraRadera
 5. Peter - tack för din kommentar som verkligen är "huvudet på spiken"! För det är precis så som du skriver. Det är borde inte vara så svårt att åstadkomma på våra arbetsplatser - ändå är det det.
  Jag coachar en hel del chefer och vi har ofta samtal om detta och jag peppar dem till att våga och ge sig tid att vara mer närvarande. Det är en väldigt lönsam investering. De som ändrar sitt chefsskap till att bli mer närvarande märker också snart vilken positiv effekt det får.
  Tyvärr är det väl så att framför allt mellancheferna upplever att deras chefer i sin tur inte har tillräckligt med tid och engagemang för dem.
  Det är inte lätt att vara chef, men det går definitivt att göra det lättsammare.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...