tisdag 8 september 2009

ATT FÖRSTÅ DET MAN VILL FÖRSTÅ

Jag har tre härliga ungar! Två flickor 10 och 6 år gamla och en pojke på 8.
Max heter pojken. Han har Downs syndrom och går på särskola. För det mesta är han som pojkar är mest, gillar; riddare med svärd, Kenny Starfighter, dataspel, Wii, Nintendo DS, chips och godis.

Max gillar skolan mycket. Han går i en klass med fem andra klasskamrater varav fyra av dem också har DS (inte nintendo ;-)...). Lärarna på skolan håller kontakt med oss föräldrar genom att skriva i en kontaktbok varje dag. De berättar om vad de har gjort under dagen och om det har hänt något särskilt.

Max har under en längre tid tyckt att vilan som de ska ha efter maten är totalt överflödig. Han är väl troligtvis inte trött och har helt enkelt ingen lust att ligga på en madrass och blunda. Problem uppstår då när han far runt i klassrummet medan övriga barn ligger fint och vill ha en lugn stund.

Vi har kommit överens med läraren om att de ska skriva i kontaktboken om Max sköter sig under vilan eller om han lever rövare. För lever han rövare så får han inte spela dataspel när han kommer hem. Sådan typ av handling och konsekvens förstår han sig väl på. Och dator vill han MYCKET gärna spela.

Jag hade alltså ett ordentligt snack med Max i går om att han skulle lyssna på sina lärare och ligga ner och vila efter maten - annars blir det inget spel på datorn. Eftersom Max inte pratar så mycket ännu blev det mer av en monolog från min sida, men jag trodde nog att Max förstod vad det handlade om.

I dag när Max kommer hem från skolan läser jag i kontaktboken att han legat still på sin madrass hela vilan, MEN, han har högljutt legat och sjungit och därmed stört alla andras vila!

Jag sa ju faktiskt bara åt honom att ligga ner, inte att vara tyst också...

6 kommentarer:

 1. Vilken skön stil! Jag gillar när barnen hittar utvägar så att de gör som den vuxne säger men på ett sätt så att de ändå kan göra lite det de vill. Fniss...

  SvaraRadera
 2. En smart grabb du har alltså!

  Kommunikation är svårt. Man vill säga en sak och mottagaren hör något annat. Det där stöter vi på varje dag på jobbet och då är det ändå vuxna människor utan någon diagnos (antar jag i dom flesta fall i alla fall).

  SvaraRadera
 3. Hahaha, vilken underbar liten kille =)

  SvaraRadera
 4. malve - ungar överlag är sköna. Max med sin extra kromosom tar det till ytterligare en annan dimension...

  Camilla - visst är han smart. Han vet dessutom när han tjänar på att att spela dum... Och inte behöver man vara utvecklingsstörd för att ha problem med kommunikationen.

  Miss M - han är det ja :-D!

  Ozzys mor - eller hur :-D!

  SvaraRadera
 5. Your report is very interesting indeed.
  My site: http://pillandvetrina.blogspot.com (Police gallery about pirates on the road, Handicrafts gallery and a Gallery of borders from all the world)
  Best wishes from an Estonian living in Italy!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...