måndag 10 augusti 2009

ÄR DU EN ALLT ELLER INGET PERSON?

En sån som bestämmer att nu jäklar ska du bli den där sportiga och vältränade typen och sedan köper du gymkort och tränar 5 pass första veckan (från att inte ha tränat alls innan). För att sedan inse att det är omöjligt att hålla på i det tempot. Du hinner inte med ditt övriga liv och dessutom blir du bara sjuk av överträningen. Eller som tänker att nu är det dags att gå ner det där sista 10 kilona och bestämmer dig på ett bräde för att utesluta allt som innehåller socker, mjöl och fett. Du lever på salladsblad och selleri. Det fungerar fram till lunch, sedan är du så hungrig att du rensar både kyl, frys och skafferi – där dör den dieten, IGEN!

Felet här är att du bygger allt på din motivation och frustration, vilka båda tenderar att vara relativt kortvariga. I stället bör du tänka ut en plan. Vad är det du verkligen vill åstadkomma? Är det ett rimligt mål du har? Är det sannolikt att du klarar av att genomföra/förändra ditt liv på det sättet du önskar. Sedan får du sätta upp rimliga delmål på vägen och vara noga med att gratulera dig själv och dunka dig i ryggen varje gång du har kommit en bit på väg och nått ett nytt delmål.
Och du, skulle du även om du har tänkt ut en plan så inträffar ofta saker som gör att planen inte riktigt fungerar som den ska. Åtminstone ibland. Det får du räkna med och planera för. Se det inte som ett bakslag eller misslyckande, utan bara som en naturlig del i livet. En läxa att lära eller en erfarenhet rikare.

Varaktiga och goda förändringar måste få ta tid. Då får du det bästa resultatet. Och det är det som DU är värd!

8 kommentarer:

 1. Hahahaha, alltså jag känner igen mig så väl. Jag är allt-eller-inget rakt igenom och det arbetar jag med hela tiden. Jag är sådär omåttligt impulsiv och har alltid massa projekt på g och så går jag upp i dem totalt, satsar järnet från dag ett och sen så faller jag handlöst.

  Det var som att du beskrivit mig. Precis så där har jag gjort med träning, med diverse hobbies... allt jag gjort. Nu tränar jag på att vara vuxen och kontrollerad... svenskt LAGOM helt enkelt ;-)

  SvaraRadera
 2. Jag känner igen mig i det som du skriver. Jag vill så väldigt gärna när jag har motivationen och sedan någon vecka efter så är den som bortblåst. Jag har också samtidigt försökt att göra en långsiktig plan, men det verkar liksom inte fungera. Vet inte ritkigt hur jag ska göra för att det blir bra. Försöker dock hela tiden och ger inte upp helt!
  Lotta

  SvaraRadera
 3. Wannebebonnjantan - det är nyckeln till framgång ;-).

  Bloggalina - Lagom är bra, kanske till och med bäst :-D!

  Lotta - En långsiktig plan, små steg på vägen och så gärna någon som coachar en ( det kan vara en vän, mannen eller någon annan, behöver inte vara en "professionell") så att man har fokus på rätt grejer och tänker till.

  SvaraRadera
 4. usch ja jag är nog en allt eller inget...

  SvaraRadera
 5. Jag är allt.
  Men ingen person.

  Vem är jag då?

  SvaraRadera
 6. Jag är en ALLT, men det har du kanske redan märkt ;)

  SvaraRadera
 7. minna - det kan ha sina positiva sidor också. Använd din entusiasm och din gnista, men ha mer lättuppnåeliga delmål på vägen.

  Sören Olsson - Vilken gåta... Har du något bra svar ;-)?

  Miss M - Extra Allt ;-). Kram

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...