lördag 25 juli 2009

VÄDERDEPPIG?

Deppar du ihop totalt när lågtrycken hopar sig på semestern?
Självklart kan man känna sig besviken över att vissa eller flera av de aktiviteter som man velat göra och som mer eller mindre är väderberoende inte blir av på grund av det ena lågtrycket efter det andra.
I en artikel på Aftonbladets hemsida förklarar psykologen Ulla Risling att personer som är depressiva till sin läggning tenderar att i större utsträckning se detta som katastrof. I barndomen lär vi oss hur vi ska hantera våra känslor och detta följer oss i livet.

Länge har man kunnat skylla på sin "taskiga barndom" - och förvisso ligger det en del i det. Men, faktum är att det går att lära att tänka om. Det handlar om att man måste acceptera att man har ett ansvar för sitt liv och sitt leverne i detta nu. Du kan välja att tolka situationer och upplevelser på olika sätt och på så sätt får de olika innebörd för dig.

Som det ser ut får många av oss flera tillfällen framöver att träna på att förhålla oss till vädersituationen på ett positivt sätt. Om det nu inte går att ligga och sola på stranden som du hade hoppats, vad kan du då göra istället som du skulle må bra av? Besöka en vän? Baka en kaka? Läsa en bok? Spela sällskapsspel med din familj? Ta en promenad?

Det är inte hur man har det, utan hur man tar det!

4 kommentarer:

 1. "Det är inte hur man har det....."

  Det där uttrycket kan man ha en massa åsikter om. Några kanske tycker det är precis så det är, medan andra upplever det som klämkäckt och en uppmaning i stil med "ta dig i kragen".

  Så här upplever jag det numera: Det ligger mycket i att vi kan påverka vårt liv o mående med olika metoder, stärkande affirmationer, postitivt tänkande, tankestopp m.fl. Så jag förstår vad uttrycket vill förmedla.

  Men tyvärr är det kanske också så att när vi som mest behöver tänka i positivare banor, det är just då vi inte klarar av det.
  Då tänker jag på perioder av djupare nedstämdhet/depression och just då kan uttrycket kännas som ett hån eller ett förminskade av ens lidande.

  Så för nån uppfattas uttrycket som "på pricken" och för nån annan som nåt klämkäckt som kanske i dess värsta form vill vältra över allt på individnivå och egentligen påstår att "det är dig det är fel på" som inte fixar det här.

  Lite tankar från mig...

  SvaraRadera
 2. S o f - Du har så rätt så. Om man är deprimerad och mår dåligt "på riktigt" så kan utrop som detta kännas som ett hån. Då är det inte bara klämkäckt att tänka i nya banor. Men man får inte glömma bort att det inte är omöjligt - det går. Kanske med lite hjälp och stöd av omgivning eller professionell hjälp. För trots allt handlar det om tankebanor i våra huvuden (medvetna och omedvetna) som styr oss och som vi, med rätt vertyg, med rätt stöttning och vid rätt tillfälle kan förändra till något som fungerar bättre för oss. Men vi måste då också vara redo för och vilja en sådan förändring själva.
  Sedan får man inte glömma bort att det är helt ok att tycka vädret är skit (eller något annat) och beklaga sig högljudt över det också...

  SvaraRadera
 3. En härlig sovmorgon på semestern är en härlig sovmorgon oavsett vädret säger jag bara :D

  SvaraRadera
 4. peppen-Maria - så rätt, så rätt :-D!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...