söndag 14 juni 2009

MÅ-BRA UTMANINGEN vecka 1

Så roligt att se att flera av er som antagit den första Må-Bra utmaningen redan har provat på hur det känns och lämnat kommentarer här på bloggen.
Här kommer en liten kort sammanfattning över vad det är som "gäller": 1. Anmäl dig till mig (det går bra när som helst under utmaningen). Jag lägger ut ditt namn och länkar till din blogg om du har en. Skriv gärna om utmaningen på din blogg då och då
  och lämna även kommentarer här. På så sätt kan ännu fler få ta del av detta må-bra tema.
 2. Utmaningen håller på mellan 15 juni och fram till 9 august. Det du åtar dig att göra är att försöka att äta långsamt och njuta av det du äter - oavsett vad det är.
 3. Fokus ligger alltså på att njuta av det du stoppar i munnen. Se det som en utmärkt övning i medveten närvaro. Hur ser maten ut? Hur smakar den? Hur är konsistensen? När känner du dig nöjd? Du bör se till att äta all mat under lugn och ro. Det betyder att du inte ska äta maten stående eller gående. Helst av allt ska du sitta på ett lugnt ställe där du kan njuta fullt ut. Sysselsätt dig inte med något annat när du äter som att titta på tv, surfa på nätet eller läsa tidningen. Att samtala med familj/vänner/kollegor går naturligtvis bra, men glöm inte bort att fokusera på maten.
 4. Du har fri support av mig som coach under denna period. Har du någon personlig fråga som du inte vill ställa i bloggen kan du mejla till mig: ulrikagabriel@hotmail.com

Första veckan kan du försöka fokusera på dessa frågor:

 • Finns det några situationer där det är lättare för dig att äta långsamt och njuta?
 • Finns det några som är svårare?
 • Vad förvänta du dig att uppleva under den här utmaningen? Varför?

7 kommentarer:

 1. Min stora fråga är hur jag skall komma ihåg det? Har misslyckats kapitalt idag trots att jag hade tänkt tänka på det...

  SvaraRadera
 2. Har med misslyckats, katastrofalt, att äta för mig bara gör man, snabbt, utan känslor och för "att"
  Detta kommer att bli svårt =/

  SvaraRadera
 3. För mej går det bättre, kommer ofta på mej efter ett par tuggor och har slutat att äta framför TV:n, lägger ned bestick mellan tuggorna. Tuggar mera.

  SvaraRadera
 4. Monica - första tiden att "pränta in" en ny vana handlar till stor del om att komma ihåg. Ska skriva ett litet inlägg om just det.

  Miss M - men inte omöjligt;-)!

  Eva - Härligt Eva! Det kommer gå lättare och lättare att komma ihåg.

  SvaraRadera
 5. Ikväll skulle vi äta en kasslergryta men den var verkligen svår att njuta av - den var så smaklös att det inte i efterhand gick att fixa till det alls nästan. I dessa stunder är det svårt att njuta av maten, men att äta långsamt är det lite lättare med.
  Jag försöker tänka på det så ofta som möjligt, men i stundens hetta på jobbet när man har 30 minuter på sig är det lätt att fortsätta och bara slänga i sig det. Kankse är det så att detta ska tas med på jobb också - en tanker i varje fall!
  Lotta

  SvaraRadera
 6. Det svåraste med att äta långsamt är när jag äter med hela familjen och ungar som hoppar högt och lågt på sina stolar och pratar och har sig....

  SvaraRadera
 7. Lotta - ja, det blir ju en av konsekvenserna, att man faktiskt märker att en del man stoppar i sig INTE är så gott. Då är ju frågan om man verkligen ska äta upp, eller kanske låta bli.
  30 minuters lunchrast på jobbet kan bli 30 minuter av njutning, lugn, ro och Medveten närvaro - om du vill...

  Chrissan - låt dem hållas. Om du äter i lugn och ro kommer det att "smitta av sig"...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...