lördag 13 juni 2009

MÅ-BRA UTMANINGEN: VAD SKA MAN ÄTA?

Faktiskt så är det så att jag tänker inte ägna många ord åt VAD vi ska äta. Jag tror nämligen att de allra flesta har full koll på det.
Eller hur!
Vi vet att det är nyttigare med en morot än ett wienerbröd. Vi är helt införstådda med att vitaminer och mineraler är betydligt nyttigare för oss än härdade fetter.
Att vi äter "fel" handlar således INTE om okunskap.


Inom Auyrveda är det väldigt viktigt att äta långsamt. Faktum är att det är just på den punkten som många som anammar den indiska läkekonsten känner av både de första och största positiva hälsoaspekterna.
I USA, landet med FAST FOOD, har konsekvensen blivit FAT PEOPLE. Kanske inte bara för att maten intas snabbt, men jag tror definitivt att det har en bidragande orsak.
I Frankrike å andra sidan är man inte kända för att "banga" en nybakad baguett (högre GI får du leta efter), massa feta ostar och såser och diverse konditoridelikatesser. Där äter man INTE fort. Där har man ändå lägst BMI i hela Europa enligt nyare undersökningar.

Det ska bli väldigt spännande att höra vad som händer, hur ni känner och hur ni resonerar, ni som är med i Må-Bra utmaningen : ÄT LÅNGSAMT OCH NJUT.
Min tanke och förhoppning är att ni ska dela med er av era erfarenheter både här hos mig och på era bloggar (ni som har). På så sätt kan vi förhoppningsvis nå en ännu större medvetenhet kring detta och ge fler personer möjligheten att på ett förhållandevis enkelt sätt öka sitt välmående.
För det tror jag att vi kommer att göra - öka vårt välmående.


5 kommentarer:

 1. En klart positiv aspekt med att äta långsamt och njuta är ju att i de flesta fall nöjer man sig bara med en portion istället för flera :)
  När maten får smälta i lugn och ro i magen kommer mättnadskänslan att hinna infinna sig innan tanken kommer på en portion nr 2!

  SvaraRadera
 2. Jag hakar på utmaningen! Detta är nog precis vad som behövs i mitt liv som går i 110 näsan hela tiden... //Tiana

  SvaraRadera
 3. Maten jag äter håller mej mätt mycket längre än vad mina tidigare matval gjorde. Lustigt nog verkar jag automatiskt ha lugnat ned mitt ät-tempo iom detta?

  Men hetsätande kan se ut på flera sätt, och jag har kommit på mej själv med att göra i ordning ett kvällsmål till TVtittandet - och så börjar jag äta medans jag går till tv:n?
  Så inte bara tänker jag på att äta långsamt - men oxå att inte äta från tallrik innan jag satt mej ned och 'ätit med ögonen'.

  SvaraRadera
 4. Åh Eva vad jag känner igen mig! Jag kan tänka att jag ska äta t ex en chokladboll till nåt tv-program men så har chokladbollen tokfort ätits upp innan jag ens närmat mig tv-soffan. Och då försvinner ju mycket av njutningen med mat och godsaker.

  Så jag hakar också på :-)

  SvaraRadera
 5. Att äta långsamt har fått mig att inse hur gott saker och ting är. Det blir inte godare för att man äter mycekt heller. Jag känner smaken och man ska dock inte äta när man är som hungrigast för då är det helt enkelt kört. Jag mår väldigt bra av att äta och smaka smakerna som jag inte har känt innan!
  Denna utmaning har dessutom fått mig att fundera lite granna till ang. min viktminskning vilket inte är helt fel!
  Lotta

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...