onsdag 24 juni 2009

MÅ-BRA UTMANINGEN - DETOX FÖR MIG

Nu tar jag Må-Bra utmaningen att ÄTA LÅNGSAMT OCH NJUTA till en ny nivå för egen del. Jag ska kombinera den med en detoxperiod. Sedan ett par år tillbaka brukar jag lägga in två detoxperioder under året - som en vitamininjektion och för att samla kraft och energi. Tidigare har jag avslutat semestern med 10 dagars detox, men nu tänkte jag göra lite annorlunda.
Vårens på flera håll lite motiga tillvaro har gjort att mina energinivåer tömts mer än vanligt och jag känner att jag skulle må bra av att detoxa NU - som en kickstart innan semestern börjar.

Tidigare har jag detoxat genom att äta frukt, grönsaker, grekisk yoghurt, nötter, frön, bär, fetaost, halloumi och chevré och då under 10 dagar. Det har fungerat bra och jag mår bra av det.
Efter att ha läst Nishan Joshis "Renare kropp och själ med detox; 21 dagar till ett sundare och smalare liv", så tänkte jag prova hans modell. Skillnaden är att här är det tillåtet att äta fisk, kyckling och kalkon, men inte frukt (bara bananer). Det här innebär 21 dagar UTAN kaffe, socker och vitt mjöl (frukten utesluts därför att det innehåller fruktsocker vilket enligt Joshi kan påverka utrensningsprocessen på ett negativt sätt.
När sedan detoxperioden är över är det helt ok - en klar fördel till och med, att äta frukt igen. Dessutom är det inte kris och katastrof med en pizza, glass eller godis ibland. Det tycker jag låter bra eftersom min filosofi är att i en balanserad kost ingår det en chokladbiskvi då och då...

Jag är grymt motiverad och ser det här som tre veckor där jag ska satsa på mitt eget välmående. Mår jag bra är det kanon. Visar det sig inte vara en lyckad satsning, så avbryter jag.
Men just nu längtar jag efter grillad kyckling, broccoli, mozzarella, morötter, grönt te och en massa annat gott som jag faktiskt får frossa i.

4 kommentarer:

 1. Första dagen på jobbet efter semestern och det gick så där med din utmaning. Frukost okej. Lunchen blev en baguette på stående fot och den slank ner fortare än jag hann förstå att jag faktiskt hade börjat äta. Det är vad stress gör mot en :( Tryckte också i mig några kex på eftermiddagen utan att njuta ett dugg - jag behövde helt enkelt en sockerkick. Glatt överraskad blev jag när jag hämtade min vovvsing och blev bjuden på middag. Jag tackade ja - och sjönk ner i en trädgårdsstol där jag verkligen kunde äta långsamt och njuta innan jag for vidare hemåt. Imorgon ska jag försöka ta en "riktig" lunch och sätta mig i en närbelägen park och njuta av min mat ;)

  SvaraRadera
 2. Jag kör en lättvariant...dvs inget godis, chips eller glass på 2 veckor. Det var verkligen på tiden...med tanke på allt nallande av barnens gömmor och sena kvällsbesök på macken ;D

  SvaraRadera
 3. Åhh vad du är flitig!!
  har inte haft tid alls att va här inne på sistone men jag ser att du är på G som vanligt!!
  Skrattar gott åt spimattevarianten i solen.... om jag gör det blir jag ju prickig i solen efter spikgroparna!!!HAHAH
  Kram på dej!

  SvaraRadera
 4. Tezzan - Det låter som en härlig avslutning på dagen med att bli bjuden på middag. Skönt att du kunde njuta så. Annars är det ju så att vårt inrotade ätbeteende som innebär att vi kastar i oss maten , tar tid att lära om. det gäller bara att ha tålamod och berömma sig för varje gång man lyckas.

  tant t - inte att förakta. Låter sunt. Lycka till!

  emsa - vad gör väl lite prickar i skinnen ;-) - bara man har det gött..
  Kul att du tittade in och stor kram tillbaka.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...