onsdag 3 juni 2009

AUYRVEDA - NYA MATVANOR

Jag har precis påbörjat mitt nya "forskningsområde" Auyrveda. Jag började med att läsa boken "Ayurveda för kropp och själ" av Eva Sanner & Peter Ljungsberg.

Auyrveda betyder "kunskap om livet" och är en ca 6000 år gammal kunskap som grundades av 52 visa män (rishis) i Himalayas berg. Deras syfte var att bota och hela. Den form av Ayurveda som vi känner idag har anknytning till den indiska kulturen.

Ayurveda är en minst sagt komplicerad "vetenskap" och att tro att jag kan den eller har förmågan att praktisera den fullt ut efter att ha läst EN bok är alldeles galet. Jag har bara börjat nosa på det här området, men känner efter att ha läs denna första bok att jag har fått mersmak.

I korthet kan man säga att Auyrveda (som så mycket annat;-) handlar om att uppnå BALANS I LIVET.
Allt kan indelas i tre olika doshor - Vata, Pitta och Kapha, och så även vi människor. Genom att göra tester (här finns en av de bättre) eller genom att konsultera en Auyrvedakunnig får man reda på vilken eller vilka doshor man tillhör. Sedan handlar det om att balansera sin/sina doshor på bästa möjlig sätt och det gör man dels genom sin livsstil, dels genom maten man äter.

Jag har förstått nu att jag har ätit en hel del som inte varit så jättelämpligt för mig - fast jag har trott att jag har varit jättehälsosam... Min dosha (Pitta) karaktäriseras av värme (eld) inifrån kroppen. Jag som då har mer eller mindre lidit av magkatarr på grund av extremt stark magsyra sedan jag gick på lågstadiet är såklart benägen att hålla med.

Till frukost de senaste året har jag ätit yoghurt, hallon, blåbär, linfrö, solroskärnor, mandel och hasselnötter. Jättegott, tycker jag och har förutsatt att det är nyttigt och bra för mig. Men när jag sätter mig in i vad jag BÖR äta, så är det så klart mat som dämpar min "heta mage" - vilket är självklart. Vad jag däremot inte har varit på det klara med är att både yoghurt (som är sur), blåbär (sura), linfrö, solroskärnor och hasselnötter (som alla är svårsmälta och därmed kräver extra påslag av magsyran) må vara hälsosamma, men inte för mig!

Så nu har jag bytit mina frukostvanor. Istället kokar jag havregrynsgröt som jag river i ett halvt äpple eller päron i. Resten av den rivna frukten serverar jag ovanpå gröten tillsammans med lite brunt socker, kanel, kardemumma, russin och så en skvätt mjölk. Mums för både mun och mage. Alternativet är bröd (inte för grovt) med exempelvis färskost och kalkon).
Magen känns redan betydligt stabilare.4 kommentarer:

 1. Hej!
  Vad intressant! Är också intresserad av ayurveda men har inte läst så mycket. När jag gör testet så är jag en klar pitta men om jag förstår det rätt så är det obalans i min vata. Jag har många av de symtom man har vid obalans i vata. Vad ska jag göra? Äta mat som dämpar vata eller mat som är bra för min pitta?

  SvaraRadera
 2. Veronika - Jag är definitivt inget proffs på området. Jag funderar som du och tror att du dels ska äta mat som är bra för pitta, men även dämpa vata(om obalansen är att du har "för mycket"). Men jag svär mig fri från hur det ska vara för jag är alldeles för okunnig själv.
  Men visst är det spännande?!?!?!?

  SvaraRadera
 3. Verkligen jätteintressant! Måste göra testen på en gång... Kram

  SvaraRadera
 4. Jag är en Vata och måste erkänna att det stämmer SJUKT bra. Det här är så spännande...måste dyka lite djupare också! Tack för toppentips!Kram

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...