lördag 23 maj 2009

NYFIKEN PÅ - KOST SOM FÅR MIG ATT MÅ BRA

Jag har alltid varit intresserad av mat och kostvanor, men nu har mitt intresse fått lite av en "nyväckning". Jag har några böcker av Sanna Ehdin (se bilden lånad från Aftonbladet) som står och väntar i bokhyllan. I dag kan man på Aftonbladets hemsida läsa om just Sanna Ehdin, doktor i immunologi, och hennes åsikter om hur kosten påverkar oss.

Transfetter, det vill säga kemiskt processade fetter, är vårt kanske största hot mot vår hälsa, menar hon.
– Då ryker en del bakverk bland annat. Kemiskt processade fetter som margarin boostar snarare infektioner, förklarar Sanna. Socker och snabba kolhydrater bör också undvikas.
Aj då! Mina favoriter chokladbiskvierna ligger risigt till med andra ord;-)...
Istället bör vi fylla på vårt "bra-konto" med till exempel spenat, mangold, broccoli, brysselkål och lök.

Jag har tidigare skrivit att jag vill lära mig mer om den gamla indiska läkekonsten Auyrveda. Då fick jag ett boktips av härliga och kloka Monica på boken "Auyrveda för kropp och själ" av Eva Sanner och Peter Ljungsberg. Den ligger nu på köksön hemma hos mig. Jag har inte kunnat hålla mig från att tjuvläsa lite. Den verkar verkligen jätteintressant och välskriven (Auyrveda har annars en tendens att verka näst intill obegripligt;-)...).
Auyrvedans filosofi är precis som Sanna Ehdins - maten är både vårt bränsle och vår medicin.

Ser fram emot att fördjupa mig inom ämnet och återkommer och delar med mig av det jag tycker är intressant med en förhoppning om att det finns fler som är intresserade.
Dela gärna med er av era egna erfarenheter och tips!

7 kommentarer:

 1. oj oj, det är ju det här jag brinner för ;)

  Att äta rätt för att må bäst och orka mest! Kosten är ofta den största boven när kroppen inte mår bra - ändå vet läkarna så lite om detta ämne. Skriv så pennan glöder (eller i det här fallet - tangentbordet)!

  Kramizar

  SvaraRadera
 2. Det är intressant detta med vad vi stoppar i oss. Sedan tror jag att man måste sätta ribban på en lagom nivå, så man orkar leva upp till sina drömmars mål.

  SvaraRadera
 3. Tezzan - det svåra är väl att få förståndet och viljan att gå hand i hand här. De flesta av oss vet ju vad som är nyttigt, men många väljer att äta mer eller mindre osunt ändå. Själv tror jag på små förändringar åt rätt håll. När man känner att det går bra, och inte minst att man mår bra - då ger det mersmak. Kram.

  Åsa - Jag tror precis som du att det gäller att lägga ribban på rätt nivå. Att leva som en total renlevnadsmänniska i mer än några dagar är det få som klarar av. Men en bra och sund grund (kostmässigt) gör att några "snedsteg" hit och dit inte spelar så stor roll.
  Balans och sunt förnuft - som alltid;-)...

  SvaraRadera
 4. Det är sååå viktig med riktig mat. Jag hoppas bara att lokala butiker begriper detta med. När jag stor framför grönsakshyllan mår jag så illa ibland. Där finns radiser och sallad som man inte vill röra på längre och absolut inte kan äta längre. Hälsningar / ela

  SvaraRadera
 5. Jag köpte just en Raw Food-kokbok, "Raw food" av Erica Palmcrantz och Irmela Lilja. Den är riktigt trevlig, massor med färgglada bilder och lätta recept. Och den del inledande text om Raw food. Har börjat smyga in lite sånt bland allt det andra och de lockar helt klart till mer!

  SvaraRadera
 6. Med färg och ljus... - det är absolut en viktig aspekt. som tur är är vi fler och fler som får upp ögonen för det, vilket verkar göra att tillverkare, producenter och butiker förändrar sitt utbud.

  Monica - det tror jag på, att "smyga in" det nya i det gamla. Att få bitarna att fungera ihop liksom. låter som en spännande bok.

  SvaraRadera
 7. vad bra med lite boktips, ska nämligen försöka låna ett par på bibblan. Fin blogg btw.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...