tisdag 28 april 2009

VÅRTRÖTT?

Solen skiner och värmen gör sig påmind! Det är nu vi ska sprudla av energi och livsglädje ,skrika vårtjut och shoppa nya snygga vårkläder. Men en hel del av oss - jag själv inräknad, känner istället stundtals eller konstant en enorm och förlamande T R Ö T T H E T.
För egen del kan det till viss del handla om pollen i massor som gör att jag blir trött, men troligtvis spelar även ljuset in. En hel del av oss klarar nämligen inte av växlingen mellan den mörka årstiden och den ljusa våren.

I nr 13 av Ica Kuriren kan man läsa följande. På våren ökar vår halt av serotenin i kroppen. Det är ett hormon som på verkar våra känslor, vårt humör och vår lust. Samtidigt minskas kroppens produktion av sömnhormonet melatonin. För en del av oss blir det en chock för kroppen när hormonhalterna ändras och vi reagerar då med trötthet. Denna trötthet kan hålla i sig i någon månad innan kroppen har hittat sin rätta balans igen och accepterat de nya hormonnivåerna. En nog så tröttsam månad kan det alltså bli.

Kan man då göra något för att lindra sin vårtrötthet?
 • Du kan förebygga redan ett par månader innan våren kommer genom att vistas mycket utomhus i dagsljus.
 • Ha mörkt och nedsläkt i sovrummet på kvällen.
 • Motion utomhus gör det lättare för kroppen att klara av årstidsväxlingarna

Själv har både jag och min man (som också lider av vårtrötthet) känt en enorm skillnad efter det att vi började använda vår spikmatta. Så det är också ett bra tips.

Om du känner dig trött och nedstämd/deprimerad längre tid än en månad kan det vara idé att kontakta din husläkare för att klargöra om det kan handla om en depression och inte vårtrötthet.

7 kommentarer:

 1. Tack för tipsen! Jag och min sambo är så HIMLA trötta sen nån vecka tillbaka och jag misstänkte kanske järnbrist, men ska även ta efter dina goda råd.

  SvaraRadera
 2. Maria - vårtrötthet kan verkligen vara förlamande. Som ett slag med en stor träklubba i huvudet... Hoppas att energin kommer åter till er snart.

  SvaraRadera
 3. Ah vad jag känner igen mig! Jag känner mig också så oerhört trött och jag har faktiskt fått taget ett helt batteri med prover utan att det påvisat något fel!

  Solen lyser och man tycker man ska bli pigg om man är ute så mkt som möjligt, men faktum är att jag bara känner mig ännu tröttare när jag varit ute i solen....

  SvaraRadera
 4. Vad skoj att ni också blev nöjda med spikmattan. Märkligt så beroende man kan bli direkt.

  Jo, pollenallergi kan verkligen göra så att man blir som klubbad. Har en i min omgivning som går som en sömngångare hela pollensäsongen. Första året trodde jag det berodde på medicinen men nu märks det tydligt att det är allergin som påverkar honom så kraftigt.

  SvaraRadera
 5. Ja, jag har alltid lidit av vårtrötthet, och nu ännu värre eftersom det kommer i kombination av allmän uttrötthet...
  Jag lägger nu allt mitt hopp till spikmattan:-)

  SvaraRadera
 6. Hej, Kul att du hittat PS! så jag hittade din blogg! Själv är jag betydligt mindre vårtrött sedan jag flyttade ut från stan närmare skogen. Då blir chocken inte lika stor eftersom jag är ute mer ofta. Istället blir jag pigg av alla fåglar, knoppar och grodor :-) Men så har jag ju inte nån allergi heller...

  SvaraRadera
 7. Vendela - Ja visst är det jobbig att känna sig så trött och urlakad när man "SKA" var pigg och glad. fundersam blir man också, precis som du, om allt står rätt till. Hoppas du blir piggare du också snart!

  I mitt skafferi - för mig tror jag att det är en kombination av pollen OCH ljus, dubbelt upp av tröttheten alltså. Men jag börjar känna mig piggare - kanske delvis tack vara spikmattan.

  Katti - det gör du rätt i. Lägg din trötta kropp på spikmattan och kliv upp som en ny, piggare version av dig själv!

  maria - välkommen hit :-D! Då har du bra möjlighet att njuta av naturen hela året, då bli "vårchocken" inte så märkbar. Så skönt.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...