söndag 19 april 2009

TIDERNA FÖRÄNDRAS

För mindre än 10 år sedan när chefer, arbetsledare och likande yrkeskategorier sökte sig till en coach (fast då hette det oftast något annat - personlig utveckling eller liknande), så ville de allra flesta lära sig att bli mer effektiva.
Idag frågar den stora majoriteten i dessa yrkeskategorier efter hur det kan lära sig att:
 • Stressa mindre

 • Ta det lugnare

 • Sänka sina krav

 • Prioritera bättre

Tendensen är alltså att vi i samhället vill/behöver lära oss att bromsa i det hetsiga tempot. Många som tidigare har pressat sig till det yttersta har bittert fått erfara att det faktiskt inte går att prestera hur mycket som helst. Det har visat sig att för många så har ett högre tempo på jobbet inneburit att de fått ÄNNU MER att göra och ännu fler arbetsuppgifter. En paradox.

Nu behöver vi dra i nödbromsen!
För en del kommer tyvärr insikten försent. De har redan drabbats av en eller flera stressymptom. En del klarar inte längre av att ha samma arbetsuppgifter och arbetsförhållanden som tidigare. Andra är nära bristningsgränsen.

Intressant är också att "inriktningar" och "skolor" som för bara ett decennium sedan ansågs som lite flummiga eller tveksamma alltmer har blivit accepterade av gemene man och faktiskt frågas efter. Yoga och meditation är ett bra exempel. Spikmatta är ett annat. Medveten närvaro är det också många som frågar efter hur det fungerar efter att ha hört andras positiva erfarenheter.

Det har forskats mycket kring dessa "alternativa" behandlingsformer de senaste åren och forskas fortfarande. Många gånger har resultaten blivit förvånansvärt klara och tydliga. Dessa alternativa metoder kan ge fantastiska resultat. I takt med att hjärnforskningen blir mer och mer avancerad förstår man att dessa metoder kan användas för att ge positiva resultat inom många skilda områden.

Jag tycker att det känns mycket spännande och följer nya rön och forskningsresultatet med spänning. Jag tycker också att det känns mycket hoppfullt. Att vi faktiskt säger ifrån och att vi är öppna för en annan betydligt mer hälsosam livsstil.

6 kommentarer:

 1. Yes, håller med! Det känns bra, äntligen liksom!

  SvaraRadera
 2. Japp så är det!
  Och jag hoppas jag drog i nödbromsen i tid, åtminstone känns läget just nu rätt stabilt. Inte på väg uppåt, men inte heller neråt.
  Tack för dina braiga inlägg, dom är så kloka och jag förstår verkligen att du har det yrke du har.
  Kram
  Katti

  SvaraRadera
 3. Monica - Precis, ÄNTLIGEN!

  Katti - Stabilt är bra! Tack min vän för dina fina ord. Vad de värmer. Stor och varm kram tillbaka.

  SvaraRadera
 4. Håller absolut med i det du säger. Det som jag tycker är viktigast är att man dagligen tänker på att koppla av. Det blir inte bättre för att man hela tiden stressar på och sedan någon gång då och då, kankse en gång i veckan tar det lugnt en stund. Lotta

  SvaraRadera
 5. Lotta - just precis. Vi kan inte "tvångs-slappa" när vi tycker att det passar, utan vi måste faktiskt lära oss att prioritera och planera in tid för lugn och ro.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...