söndag 19 april 2009

BOKCIRKEL - MINDFULNESS I VARDAGEN del 4

I Bokcirkeln där vi läser Ola Schenströms "Mindfulness i vardagen" är det dags att ge sig i kast med kapitlen 5 och 6. Dessa läser vi och kommenterar under vecka 17 och 18.
Kapitel 5 och 6 är lite mer faktaorienterade. Kapitel 5 handlar om Mindfulnessträning och om dess verkningar och kapitel 6 om hjärnans funktioner relaterat till meditation och Mindfulnessträning. Jag personligen tycker att det är mycket intressant läsning och hoppas att ni också kommer att göra det.

Del 4 vecka 17 och 18.
 • Läs kapitel 5 och 6.
 • Vad i det du har läst känner du igen och/eller håller med om?
 • Finns det något du ifrågasätter?
 • Finns det något du kan ta till dig och använda dig av i framtiden?
 • Schenström skriver att det krävs uppmärksamhet för att hjärnan ska utvecklas. När vi lär oss något och gör det per automatik så stimulerar det inte längre hjärnans tillväxt. Vad tänker du kring det?

Till er som inte deltar i bokcirkeln, men är intresserade av Mindfulness/Medveten närvaro rekommenderar jag att ni går in och läser deltagarnas tankar kring ämnet i vår bokcirkels diskussion.

3 kommentarer:

 1. Det var visst svårt att få fart på det här med bokcirkel på nätet. Eller var det för djup bok? Eller går det att göra annorlunda?

  Iden tycker jag fortfarande är kul, men jag fick inte till engagemanget tillräckligt. Ändå är jag en av dom som höll i längst. Än har jag inte kastat in handduken!

  Svårt att veta om tempot är för lågt så att det glöms bort eller vad är felet?

  SvaraRadera
 2. Camilla - Varmt tack för ditt engagemang! Jag fuderar naturligtvis som du. Vet inte heller vad som gjort att engagemanget trappas ner till näst intill noll. Jag lägger ner en del tid på att läsa och förbereda, så jag börjar känna att det inte är värt allt merarbete som krävs.
  Precis som du säger kan det vara så att upplägget (eller boken) inte har blivit så bra/som man har tänkt sig. Att det skulle vara ett långsamt tempo var det flera som var inne på från början, men det kanske visar sig bli en nackdel istället.
  Jag ska göra så att jag ska skriva till var och en som anmält sig till bokcirkeln för att höra deras åsikter.
  Förhoppningsvis kan vi lära oss av erfarenheten och prova igen, kanske till hösten...

  SvaraRadera
 3. Jag vet att jag inte kommenterat föregående kap, men det var väl lite också för att det kändes som om det var bara Camilla som var engagerad och som Camilla säger tycker nog jag också att det blev lite länge mellan gångerna, kap 4 tex var ju mycket fakta och inte så hemskt mycket att komentera om kanske skulle vi ha fler kapitel åt gången att reflektera över.
  Boken är ju lite dryg och mycket fakta.

  Har lyssnat på cd`n och gjort några av övningarna. Fast det var lite svårt att helt koppla bort allt och ta sig tid just då, annars kan jag sätta mig ner och bara vara utan problem och njuta för stunden.
  Vet inte riktigt hur jag hade förväntat mig bokcirkeln men kanske var det en för tungarbetad bok som vi började med.

  Tycker annars det vore kul om vi fick igång en diskussion om boken men då måste ju engagemanget också stärkas.

  Önskar er alla njutningsfulla övningar och lässtunder,
  Ha det gott!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...