torsdag 19 mars 2009

SJÄLVHJÄLPSBÖCKER LÖSER ALLT???Fick en sådan bra kommentar av Camilla till mitt förra inlägg att jag känner att jag vill skriva ett inlägg om det.

Camilla hade lyssnat på en intressant diskussion på Babel om så kallade självhjälpsböcker. Där diskuterade man om man verkligen blir hjälpt av denna typ av böcker. Jag har inte själv lyssnat på diskussionen, men kan förstå "var den kommer ifrån", för det finns verkligen MASSOR av självhjälpsböcker att välja på nu och de handlar om allt ifrån hur du bantar till botar din kroniska depression (och massor däremellan...).

I programmet hade en coach gett rådet till en kund att sluta läsa så många böcker, utan välja en och börja agera. Och där precis har hon kärnan i det hela. Du kan läsa 1000 böcker om bantning, dålig självkänsla eller om hur du effektiviserar ditt liv - MEN om du inte tar till dig något av det du läser och praktiserar det så gör det inte någon som helst nytta. Tvärt om! Du kan må sämre och sämre för varje bok du läser då du känner ett misslyckande över att ingenting händer med ditt liv.

Jag läser själv ganska många populärpsykologiska-/självhjälpsböcker. Dels för att hålla mig uppdaterad, men framför allt för att kunna rekommendera mina kunder en bok som jag tror passar dem. För jag rekommenderar verkligen läsning. MEN, jag har några viktiga instruktioner till kunderna innan de börjar läsa:
 • Kvalitet före kvantitet. Läs heller några få sidor åt gången och reflektera över innehållet än att sträckläsa boken i tron om att få "snabba resultat". Faktiskt så är det inte själva läsandet som är det viktiga, utan dina reflektioner över det du har läst.
 • Läs kritiskt! Håller du med om det som skrivs? Det behöver du inte göra för att det ska vara givande. En författare som uttrycker en annan åsikt än den du har kan göra att du behöver tydliggöra dina egna ståndpunkter.
 • Kan du använda dig av något du läst i boken? Ställ dig denna fråga varje gång du har läst ett avsnitt. Hittar du något du tycker låter vettigt och intressant? Ge det en chans och prova på. Fungerar det för dig? Om inte, kan du göra på något annat sätt så att det passar just dig bättre?
 • Tycker du inte om boken? Talar den inte till dig? Välj en annan bok.

En bra bok kan du läsa många gånger. Varje gång du läser kommer du att hitta något nytt som tilltalar dig. Inte för att du inte läste tillräckligt noga förra gången, utan för att du befinner dig på en annan plats i livet nu - du uppmärksammar andra saker.

6 kommentarer:

 1. Kul att jag kunde inspirera dig till att skriva detta inlägget :-)

  SvaraRadera
 2. Jag har läst några stycken sådana där böcker och dom var inget fel på, inte alls. Men man blir fort trött på dem. Jag läser hellre böcker som bara inbjuder till reflektion, INGA "bruksanvisningar". Jag gillar t ex "Munken som sålde sin Ferrari".

  SvaraRadera
 3. Jag plöjde en hög för ett par år sedan. (Min syster tyckte att jag var besatt). Sedan valde jag ut guldkornen från böckerna och började tillämpa, t.ex. tacksamhetsdagbok. Vissa moment har vi jobbat med i terapin, och min terapeut gillar böcker som stöd, så där har jag två som vi utgår ifrån.

  Jag säger som Monica, bäst är det när böckerna inbjuder till reflektion.

  SvaraRadera
 4. Bra inlägg och jag håller med fullständigt.

  I det långa loppet känns det som att de alla ngnstans bygger på samma filosofi, bara något modifierade.

  Själv läste jag En helt Ny Jord av Eckhart Tolle och kände sedan att inte behövde någon annan, den täckte det mesta.

  SvaraRadera
 5. Camilla - tack för inspirationen!

  Monica - Det finns många bra böcker, men kanske ännu fler "mindre bra". Jag försöker välja ut dem som är omtyckta och rekomenderade av andra. Men det är ingen garanti för att jag personligen ska tycka om de.

  Malve - precis så ska man göra. Skrapa ihop guldkornen och skapa sin egen sanning.

  Pee - Välkommen hit :-D!
  Det är sannerligen svårt att hitta något nytt i alla dessa böcker. Däremot kan de erbjuda en någon annorlunda vinkling eller inspiration som gör att man tar till sig på ett annat sätt.
  Har inte själv läst Tolle, men ska definitivt göra det inom en snar framtid. Många har berörts av honom.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...