tisdag 10 februari 2009

VIKTEN AV ETT FÖRSTA INTRYCKET


Fick en sådan otroligt "flashback" på jobbet idag. Var på en utbildning för att lära mig mer om arbetet med hemsidor då jag kommer att få fungera som webmaster (låter så flott;-) så småningom. Vi talade om vikten av att göra bra reklam för sig, sin produkt eller sitt företag. Jag fick då se en broschyr gjord av en privatskola som inte var så lyckad. En knallröd framsida med något som troligtvis skulle föreställa modern konst i grälla och skrikiga färger - hualigen.

När jag tittade på framsidan av broschyren kastades jag brutalt tillbaka i tiden 7 ½ år.


För 7 ½ år sedan befann jag mig uppe på förlossningen tillsammans med min man, och vår son Max hade precis fötts. Lyckligt ovetande njöt vi av vårt lilla (2700g) knyte till pojke. Efter några timmar och under en rutinkontroll fick vi beskedet att han, vår perfekta lilla son, hade Downs syndrom.


Vi fick ett otroligt fint stöd av personalen på förlossningen, både läkaren och barnmorskorna. Men ändå, vi var naturligtvis i chocktillstånd. Det hade vi ju inte planerat, att det skulle vara något "fel" med vårt barn. Efter någon timme kom en barnmorska in med en informationsbroschyr gjord för nyblivna föräldrar till barn med Downs syndrom.


, när jag fick den broschyren i handen började jag må RIKTIGT DÅLIGT. Det var en fruktansvärd broschyr. Den var knallröd med texten Downs syndrom skriven i någon sorts typsnitt som om det vore taget från något hemsk krigsspel från Internet. Hela broschyren skrek "fara" och "skräck". Jag bläddrade mycket motvilligt i foldern och läste rubriker som " äldre personer med Downs syndrom", "Sjukdomar" etc. Jag kunde aldrig förmå mig att läsa den broschyren. Aldrig någonsin. Jag mådde så dåligt av att se den. Den talade om för mig att Downs syndrom var fara, elände och katastrof. Jag varken kunde eller ville ta till mig det.


Faktum är att jag kontaktade ansvariga utgivare för broschyren (som delas ut till ca 800 föräldrar varje år) och talade om för dem att de på absolut inga villkor fick fortsätta att trycka upp den. De lyssnade! I dag tror jag fortfarande att informationsbroschyren har en framsida som bilden ovan. Såååååå mycket bättre! Det har som tur var hänt väldigt mycket positivt tack vare Svenska Downföreningen.
Och förresten så är vår son just precis alldeles perfekt - precis som han är!

5 kommentarer:

 1. Det måste vara ett tufft besked att få. Och visst är det extra viktigt att få information på rätt sätt i sådana stunder. Kram!

  SvaraRadera
 2. Alltså sån info kan ju få en att få det låta värre än vad det är!
  Jobbar sen 12 år tillbaka med personer med funktionshinder och det är ju underbara männiksor som berikar mitt liv! Förstår din reaktion.

  SvaraRadera
 3. Kan verkligen förstå din reaktion. Nåt man inte då visste så mycket om som nybliven förälder måste ha känts väldigt konstigt. förstår att du reagerade på broshyren.

  Med reklam och information på alla sätt, är det oerhört viktigt att layouten är "rätt".

  SvaraRadera
 4. Vilken fin bild de har nu. Speglar verkligen hur underbart det är att få ett barn!

  Jag drömde om ditt inlägg inatt och när jag vaknade kom jag på att just detta att alla har samma värde påverkat mitt tänkande och mina val ganska mycket (så det bidde ett helt inlägg på min blogg).

  Kram!

  SvaraRadera
 5. Fröet - visst var det tufft, och oväntat. Det där kunde ju bara drabba äldre föräldrar, vi var ju alldeles för "unga"...

  Chrissan - ja tänk om vi vetat då vad vi vet nu. Då hade vi firat i stället för "sörjt"... då trodde vi att det var en "bestraffning", nu inser vi att det snarare var en "belöning".

  CharmKatti - Borde vara spöstraff på dem som tar fram så VIKTIG information utan att ha kunskap om hur det ska göras på ett proffsigt sätt!

  Malve - Visst är den underbar! Den förra broschyren var full av bilder på tonåringar och vuxna med Downs syndrom. Det är man INTE redo att se när man nyss fått en bebis. Kanon med vackra, fina, mjuka och kärleksfulla bilder på föräldrar med "downis bebisar".

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...