måndag 9 februari 2009

LÄR DIG BRYTA DINA NEGATIVA TANKEBANOR

Har du märkt att om du någon period i livet känner dig nedstämd över något, så är det väldigt lätt att de negativa tankarna tar överhand. Säg att du känner dig nedstämd och ledsen över att du har avslutat ett förhållande. Självklart är du ledsen över det. Men dessutom känner du dig kanske då deppig över att din mage är otränad, ditt jobb är tråkigt och att dina pengar inte räcker till.
Det är som om den ena negativa tanken hakar i den andra i en nedåtgående spiral.

Eller tänk dig att du på jobbet under förmiddagen får jättemycket beröm av dina kollegor för att du har klarat av en svår arbetsuppgift på ett bra sätt. Hela fem stycken positiva kommentarer får du. På eftermiddagen däremot träffar du på en annan kollega som uttrycker sitt missnöje över något du gjort. Alltså 5 (!) positiva kommentarer och 1 (!) negativ. Vad är det som etsar sig fast hos dig? Troligtvis den enda negativa kommentaren - tyvärr.

Varför är det så?

Jo, därför att vi helt enkelt är "designade" för att uppmärksamma negativa saker/händelser runt omkring oss. Den "designen" passade oss när vi för flera tusen år sedan behövde vara uppmärksamma på alla faror som lurade på oss. Det handlade om vår arts överlevnad.
Men i dag ser våra förutsättningar väldigt annorlunda ut. Idag behöver vi inte hålla utkik efter anfallande sabeltandade tigrar eller hotande fieendeattacker. Ändå har vår hjärna kvar sin funktion att ständigt hålla oss alerta mot de som på ett eller annat sätt kan skada oss.
Den noterar allt negativt, även om det i dagsläget väldigt sällan är situationer som är direkt livshotande för oss.

Hamnar man i ett "negativt tänk" är det lätt att det blir en slags nedåtgående spiral som av egen kraft liksom "suger in" allt negativt som du kan frambringa i dina tankar. Denna spiral kan bli som en naturkraft och lever till synes sitt eget liv. För den som lever sitt liv med många negativa tankar på detta sätt kan det kännas hopplöst att ta sig ur denna situation.

Men, det finns sätt att bryta de negativa tankarna på!
Det handlar om att "ta kommandot" över dina tankar.
Låter det svårt?
För en person som är nedstämd eller kanske till och med djupt deprimerad ter det sig naturligtvis näst intill omöjligt.

För den som trots allt vågar prova visar det sig ofta vara otroligt effektivt.
Bestäm dig redan i förväg för en positiv tanke som du vill tänka. Det ska vara något som du tror på, mår bra av och gärna som kan stärka dig. Några exempel:
- Jag ÄR värdefull och behöver inte må dåligt.
- Nu ska jag må bra!
- I sommar åker jag till Grekland.

Så fort du märker att dina negativa tankebanor är på väg att sätta fart ska du bryta den negativa tankespiralen genom att tänka din positiva tanke.
För en del personer fungerar det liksom mirakulöst på en gång. Andra behöver öva flera gånger. Det brukar bli lättare och kännas mer naturligt eftersom. för att det ska vara riktigt verksamt måste du TRO på det du säger.
 • Vad kan du ha för positiv tanke för att bryta dina negativa tankebanor?

Sedan är det naturligtvis inte så att man alltid SKA tränga bort sina negativa tankar och känslor. De tjänar många gånger ett syfte. Men om du tenderar att fastna i det negativa utan att kunna ta dig ur, så kan det här vara ett effektivt sätt att vända...


6 kommentarer:

 1. Jag är ju som oftast positiv, men ibland går det neråt även för mig. Som efter den här måndagsmorgonen...och oftast går humöret ner när man är trött eller barnen är trötta och gnälliga. Då brukar jag tänka att jag är bra glad ändå över att jag har mina gnälliga barn än inga alls:-)

  SvaraRadera
 2. CharmKatti - precis så tänker jag också. Att jag kan vara tacksam över att jag har barn (även om de gnäller), eller en bil (även om den är trasig) eller att jag har ett stort hus (även om det är mycket att städa).

  SvaraRadera
 3. Har just tagit mig ur en negativ spiral...söker jobb på jobb, men får bara "nej tack"... Men livet går vidare för det. Och jag sitter inte i sjön. Jag har ju ett jobb. Kanske inte det jag tänkt mig efter min examen, men det ger mig i alla fall en inkomst (fast jag hade hoppats på mer..).
  Och mitt nuvarande jobb ger mig mycket tid till att träna och umgås med barnen!

  SvaraRadera
 4. Tankens kraft är såååååå stark!!!

  SvaraRadera
 5. Kunde inte sagt det bättre själv! ;)

  Tankens kraft är enorm, däremot funkar det inte när man befinner sig i en riktig/djupare depression (precis som du också skriver) men senare när man kravlat sig upp lite då är det dags att börja träna.

  Positiva tankar och tacksamhet är starka kort på väg ut ur ältande och ev. offerroll/tänkande.

  Tack!

  SvaraRadera
 6. Chrissan - genom att fokusera på det du faktiskt har och vara tacksam över det får du positiv energi som troligtvis gör att du snabbare når ditt mål att hitta ett nytt jobb. Lycka till och bra jobbat!

  Tindra - oh ja, mycket starkare än vad den mänskliga hjärnan själv kan förstå.

  S o F - Det är magiskt. Det gäller bara att kunna bryta den negativa spiralen. Att vilja och att våga.
  Kram.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...