onsdag 18 februari 2009

TRÄNA PÅ MEDVETEN NÄRVARO

Jag har fått flera önskemål via mail om tips på hur man kan träna på Medveten närvaro. Det här är mitt favoritsätt:

Du ska träna under en eller flera gånger per dag då du dricker kaffe eller te Välj en mugg som du tycker MYCKET om. Har du inte någon som känns riktig bra hemma kan du behöva investera in en ny. Om vikten av att dricka ur "rätt mugg" kan du läsa om hos FENG SHUI - Harmoni i hemmet.
Du ska tycka om din mugg och du ska känna att det är något speciellt när du dricker ur den - bara för dig (helst ska du se till att du får ha muggen ifred för andra också ;-)...).
Välj kaffe eller te som du tycker om och se till att du kan sitta bekvämt och ostört under tiden som du dricker.
 • Känn koppens tyngd i din hand
 • Kupa händerna runt koppen och känn värmen från kaffet/teet sprida sig till dina händer.
 • Lyft koppen till munnen och känn muggens kant mot dina läppar.
 • Ta en klunk och notera smaken och värmen när kaffet/teet möter tungan.
 • Svälj långsamt.
 • Känn hur kaffet/teet sakta rinner nerför matstrupen.
 • Föreställ dig att värmen från vätskan långsamt sprider sig i din kropp och ger dig välbefinnande.
 • Upprepa sakta och njutningsfullt denna procedur under hela tiden tills kaffet/teet är slut eller tills du känner dig nöjd.
 • Om andra tankar kommer till dig under tiden motar du bara vänligt men bestämt bort dem och låt fokuset återvända till ditt drickande.
Meningen är att du under den här stunden TOTALT ska fokusera på den varma drycken du dricker. I början kommer du säkert att störas av andra tankar, men ju mer du tränar, desto bättre kommer du sedan att kunna fokusera. Genom att så totalt ha fokus på bara EN sak (ditt drickande) så fungerar det som avslappning/meditation för dig. En stunds kaffe/tedrickande kan på detta sätt ge dig både avkoppling och energi på en och samma gång.
Vågar du prova?

7 kommentarer:

 1. Tack för tipset, jag ska träna på det här. Dricka kaffe i lugn och ro och bara fokusera på det.
  Kaffet som ryker ur mugggen, doften och smaken.
  Ha det gott!
  Yvonne

  SvaraRadera
 2. Jaha, då var det kört för min del då. Gillar inte te eller kaffe och har svårt för att dricka varmt överhuvud taget. Men det kankse går lika bra med kall nyponsoppa i ett snyggt och trevligt glas?

  SvaraRadera
 3. Jag har en speciell mugg, fast jag börjar tröttna på den...måste nog skilja mig och fixa en ny.;)

  SvaraRadera
 4. Det är en härlig övning! Låter så enkelt, men för många är det otroligt svårt. Den som är ovan märker kanske inte ens att andra tankar smyger sig på. Särskilt kvinnor kan ha svårt för att göra bara EN sak åt gången. Det finns gott om kvinnor som dricker te/kaffe samtidigt som dom läser morgontidningen, fixar frukost till barnen, pratar i telefon, packar barnens skolväska och sätter in disk i diskmaskinen!

  SvaraRadera
 5. Har precis börjat läsa Åsa Nilsonne " Vem är det som bestämmer i ditt liv". Nog är det tänkvärt alltid... Får testa med kvällsteet, jag som har en förmåga att hälla i mig mitt te. Blir nog en intressant övning:)

  SvaraRadera
 6. Mycket mindfulness är det på bloggarna nu. ;)
  Åsa (från Gotland) har börjat läsa Vem bestämmer i ditt liv och samma bok är på väg hem till mig från Adlibris.

  Vad månde bliva av allt detta? Nåt bra hoppas jag.

  Ha det fint Ulrika!

  SvaraRadera
 7. moonroose - vad roligt! Berätta gärna om hur det går.

  CharmKatti - inte är det kört inte. Du kan i princip dricka vad som helst - ja alkohol är inte så bra att träna medveten närvaro med förstås ;-). Juice fungerar jättebra t.ex. Där kan du visualisera hur vitaminerna sprider sig i din kropp när du dricker.

  Chrissan - låter som en bra idé, skaffa dig en ny muggförälskelse!

  Tezzan - visst är det så att det kan vara svårare än det låter. Och vi kvinnor behöver träna på att fokusera på en sak i taget, för precis som du säger är vi vana att tänka på mycket på en gång. Men övning ger färdighet.

  S o F - ja Mindfulness - Medveten närvaro blir bara större och större. Det är inte så konstigt tycker jag, för vi behöver verkligen något som kan hjälpa oss att stanna upp i tillvaron. Vi behöver en pausknapp, och det kan vi få med hjälp av att träna på att vara medvetet närvarande i nuet. har själv läst boken och tyckte mycket om den.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...