torsdag 22 januari 2009

SAGAN OM DEN FULA ANKUNGEN - OM SJÄLVFÖRTROENDE

Det var en gång en liten ankunge som växte upp tillsammans med sina anksyskon och sin ankmamma. Ankungen kände sig alltid utanför eftersom han inte såg ut som sina syskon. Både mamman och syskonen tyckte att han var egendomlig och ville egentligen inte ha så med honom att göra...

Ja, jag skulle tro att de flesta känner igen HC Andersens berättelse om Den fula ankungen. Vi vet att den fula ankungen (som jag alltid tyckt varit väldigt söt) växte upp och blev en fantastisk vacker svan. Det är därför jag symboliskt låter mina inlägg som handlar om självkänsla att illustreras av just en svan ;-).

Faktiskt är det så när det gäller dålig självkänsla att den till stora delar bygger på dina egna förutfattade meningar om dig själv. Kanske kände du sig som litet barn osäker och blyg i många situationer. Ditt beteende, som inte alls är ovanligt för ett litet barn, kanske blev bekräftat av vuxna runt omkring dig som "hjälpte dig" genom att förklara för omgivningen att du var så blyg. Då fick du det bekräftat av andra också. Alltså måste det verkligen vara så att du är en blyg, försiktig och kanske rentav feg person... Det är mycket lätt att fastna i dessa förutfattade meningar och till slut vet man inget annat än att det är sanningen.

Men, detta beteende är inlärt. Det i sin tur betyder att du faktiskt kan lära om. Precis som den fula ankungen måste du se din spegelbild (ditt autentiska, sanna jag) och börja bete dig som den person du faktiskt är. Då kommer det inte dröja länge förrän du får bekräftelse av de vackra svanarna som ser dig för den du är och som även kommer att behandla dig därefter.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...