fredag 23 januari 2009

HAR DU FLOW?

Ett av mina absoluta favoritområden inom psykologin är området FLOW. Min guru inom det här området är Mihaly Csikszentmihalyi - uttalas [ˈmihaːj tʃiːkˈsɛntmihaːji]). Han har forskat mycket inom områdena kreativitet och lycka och är den som har myntat uttrycket Flow.

Vad är då Flow?
Flow uppstår när allting fungerar som bäst, när din hela skicklighet tas i anspråk för att du ska lyckas med en uppgift. Det är ett tillstånd du kan hamna i då du är så uppslukad av den aktivitet du håller på med att du tappar uppfattning om tid och rum. En av de vanligaste flowupplevelserna sägs vara att läsa en bok. Att få uppleva Flow i sin tillvaro får positiva konsekvenser på många plan; lycka, nöjdhet, upprymdhet, tillfredsställelse etc.

Flowforskningen har till största delen koncentrerat sig på upplevelsen i arbetslivet. Man vet att personer som i sitt arbete får uppleva Flow både mår och presterar bättre.

När uppkommer Flow?
När du håller på med en uppgift som du har tillräckligt med erfarenhet, kunskap och skicklighet att klara av, men som ändå ger dig en liten utmaning. Du har vetskapen om att du är kapabel att klara den, men du måste anstränga dig lite.
Om förhållandena är annorlunda, till exempel att arbetsuppgiften är för svår för dig, då riskerar du att känna stress och frustration.
Är arbetsuppgiften istället för lätt, då är det stor risk att du känner dig uttråkad istället.

Vi mår bra av att känna Flow i våra liv.
Självklart kan du även uppleva känslan av Flow på fritiden, och den är minst lika bra och viktig då.

Du kan skapa mer Flow i ditt liv genom att vara mer medveten kring vad du gör och hur du gör det. Se till att ha kunskap och kompetens och utmana dig sedan för att få anstränga dig lite. Det kan handla om arbetsuppgifter på ditt jobb, ett ny maträtt som ska tillagas, renovering av sommarstugan eller precis vad som helst. Det viktigaste är att det är något som du är intresserad av, som du tycker är roligt att utföra och där du dessutom känner att du vill utveckla dina kunskaper hela tiden.

Tycker du att det här låter spännande så har Mihaly Csikszentmihalyi skrivit några läsvärda böcker på ämnet Flow som dessutom finns översatta på svenska, varav flera i pocketupplaga till en billig penning:
 • Flow - den optimala upplevelsens psykologi.
 • Flow, ledarskap och arbetsglädje.
 • Finna Flow - den vardagliga entusiasmens psykologi

Samtliga böcker finns att beställa på Ginza till kanonpris. Jag rekomenderar dem alla varmt!

Bokfynd på Ginza.se

När i din tillvaro upplever du Flow?

4 kommentarer:

 1. Inom löpning pratas det ju mycket om "runners high", det är nog ett annat ord för flow. Underbart kan jag säga! Känns som om man skulle kunna springa för evigt, allt runtomkring är borta, det enda som finns är mina malande löpsteg och den jämna andningen. Jag tror man måste uppleva det för att förstå... Men har man en gång upplevt det då vet man!

  SvaraRadera
 2. Åsa - En gång (!) har jag varit med om den känslan - runners high. Det var när jag sprang ett lopp (Maja Gräddnos i Uppsala). Så härligt, hade kunnat springa precis hur långt som helst kändes det. Och visst är det samma typ av känsla. Så häftigt!!!

  SvaraRadera
 3. Jag fick boken i julas av min syster och läser den lite då och då. Jättespännande från första sidan! Fast jag har mycket kvar att läsa...

  SvaraRadera
 4. Den som heter FLow, alltså

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...