fredag 2 januari 2009

NEDRÄKNING FÖR DETOX

Nu har nedräkningen startat för mina 10 detoxdagar. Jag (min kropp) känner mig jätteredo. Jag har som sagt kört detox vid tre tillfällen de senaste 1 1/2 åren. Det här blir min fjärde gång. Jag tycker att jag har hittat en metod som passar för mig.

Under 10 dagar äter jag frukt, bär och grönsaker - ekologiskt är första valet. Jag äter bönor, linser, quinoa, haloumi-, feta- och chevréost. Njuter av 10%ig grekisk yoghurt, honung, nötter och mandel. Kryddar med buljonger och örtkryddor, samt dricker vatten, grönt the och detox the.
Jag vill gärna äta varm mat åtminstone en gång per dag, så jag brukar tillaga soppor, grytor eller gratänger innehållande grönsaker/bönor och piffa upp med lite ost.

Jag har aldrig varit hungrig - mycket viktigt för mig. Jag är INTE en trevlig människa om jag är hungrig. De första dagarna känner jag mig tröttare än vanligt och har en lätt, odefinierbar huvudvärk de första två dagarna. Jag ser till att ta det lugnt i början. Det är perfekt för mig att börja med detoxen över en helg när jag inte arbetar då de två första dagarna kan vara de två jobbigaste. Jag utför inte några ansträngande träningspass under hela 10-dagars kuren. De första dagarna tar jag det väldigt lugnt, men när energin börjar återvända efter 4 -5 dagar ägnar jag mig åt promenader - gärna med stavar. Ungefär i mitten av kuren kommer energin och kraften tillbaka med en känsla av lyckosam berusning, så häftigt.

Jag tror att det är väldigt individuellt hur man reagera och hur mycket man orkar. Det är därför viktigt att lyssna på sin egen kropp. Det är lite det hela detoxen handlar om för mig, att lära mig att lyssna mer på vad min kropp vill ha och behöver. För en av de fantastiska bieffekterna av detoxen är att smaksinnet förstärks flerfallt. Smaken av en kokt potatis blir gudomlig, en laxbit utan kryddning kommer att smaka underbart, jag alla smaker framträder mycket tydligare. Dessutom, och inte minst viktigt, försvinner mitt sötsug samt min längtan efter vegetariska alternativ förstärks långt efter att detoxen är avklarad.

Om du inte har provat detox förut, men är nyfiken, föreslår jag att du läser på om ämnet. Leta artiklar på nätet eller läs någon bok. Några böcker som kan vara bra att börja med är:
 1. Renare kropp och själ med detox av Joshi Nishan

 2. Detox revolution... av Keuneke Robin

Eller hitta inspiration till detoxmaten här:

 1. Ät dig frisk med grön mat av Ola Johansson

 2. Stora vegetarisk kokboken

 3. 1000 Vegetarian Recipes av Carol Gelles

Samtliga böcker finns att beställa på Ginza (länk nedan). Som vanligt när det gäller böcker tycker jag att du ska läsa kritiskt. Ta till dig det som du tycker passar dig och hoppa över det som inte känns bra. Hitta din väg! Böcker ska ses som inspiration och ge nya tankar och idéer och du plockar godbitarna.
3 kommentarer:

 1. Jag tycker det låter intressant men tror ärligt talat inte att jag skulle klara av det... helt enkelt för att jag är för bekväm... Jag önskar dig dock lycka till!

  SvaraRadera
 2. Detta är ju egentligen helt enkelt vanlig laktovegetarisk mat, varifrån kommer uttrycket "detox"? Ok, det verkar ju som om man inte äter bröd, eller? Är i så fall inte surdegsbröd ok? Får nog läsa lite om detta känner jag nu...

  SvaraRadera
 3. Mie - det är lättare (och mättare) än man tror ;-)...

  Monica - Vet inte varifrån uttrycket kommer. Spannmålsprodukter är "bannlysta" under detox, därme även bröd.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...