fredag 16 januari 2009

BRA SJÄLVKÄNSLA

Självkänsla och självförtroende. Nära och besläktade.
Självkänsla: handlar om din tankar och dina känslor om dig som person. Den du ÄR. Självkänsla handlar om hur väl du känner dig själv, din acceptans och din förståelse för dig, dina tankar och ditt agerande. Den handlar om ditt egenvärde.

Självförtroende: handlar om dina tankar kring hur du presterar i olika sammanhang. Hur du GÖR.

Självförtroende och självkänsla samverkar och påverkar varandra både positivt och negativt.
Om du har en god självkänsla och hamnar i ett sammanhang där du presterar dåligt kommer ditt självförtroende att få sig en törn. Detta kan, särskilt om det upprepas, göra att även din självkänsla vacklar.

Är du istället i en situation där du lyckas bra med dina prestationer kommer självförtroendet att få sig en skjuts. Detta leder oftast direkt till att även din självkänsla förbättras.

Under de senaste åren har det pratats, skrivits och debatterats mycket om självkänsla. Många påstår sig ha dålig självkänsla, kända som okända personer. Det har blivit något som man inte behöver skämmas för - tvärt om. Det är bra. Men, jag kan ändå inte låta bli att lägga in ett litet veto...

Är det verkligen så att så många har dålig självkänsla? Är det lite av ett nationellt tillstånd hos svenska befolkningen?

Jag har mina egna funderingar och menar att det istället är så att det är fullt normalt att tvivla på både sig själv och sin förmåga av och till. Det behöver inte betyda att man har dålig/låg självkänsla. Min teori är istället att det finns en del personer som har riktigt hög självkänsla - högre än snittet. De flesta andra ligger på en helt normal nivå. Några få har sedan låg självkänsla.

Hög självkänsla är så klart aldrig fel. Och det är dessbättre fullt möjligt att förbättra sin självkänsla under hela livet. Jag kommer att skriva en del om det i bloggen under den närmaste tiden (min undersökning till höger har visat att det finns intresse av det).
Ett bra första och grundläggande tips är:
 • Tänk på dig själv som om du är din egen allra bästa vän. Visa dig själv samma respekt, omtanke och kärlek som du gör med en vän som är mycket viktig för dig. Det borde vara självklart för alla. Är det det för dig?

3 kommentarer:

 1. Bra inlägg! Dom som verkligen har låg självkänsla kan oftast inte sätta ord på det. Den som säger -"Jag har låg självkänsla" lider förmodligen av lågt självförtroende.

  Att ha lågt självförtroende påverkar dig i en eller flera olika situationer medan låg självkänsla påverkar varje aspekt av ditt liv. Det är inte många som har låg självkänsla och dom som har det har det oftast under en begränsad period. Men alla har lågt självförtroende ibland - även dom som inte vill kännas vid det.

  SvaraRadera
 2. Tezzan - Tack för din kommentar -jättebra skrivet. Jag tänker skriva mer om självkänsla/själförtroende en period nu, så mer inlägg på ämnet följer..

  SvaraRadera
 3. Jättebra Ulrika!

  Intressant det där du skrev om att det ena påverkar det andra...

  Precis så var det för mig. När jag blev sjuk och inte längre kunde prestera och göra det jag var bra på, då rasade självkänslan automatiskt ner i ett svart hål.
  Som tur är kan man bygga upp den igen. :)

  Tack!

  Ha det gott!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...