söndag 28 december 2008

LÄNGTAR TILL DETOX!

Sommaren 2007 hyrda vi (familjen) ett litet hus i Höllviken under en vecka. Jag hade inte tagit reda på innan (mycket olikt mig, men skönt på sätt och vis) vad det var för ett litet samhälle. Visste att det låg väldigt långt ner i vårt avlånga land - sydligaste Skåne. Förväntade mig ett litet "bonnigt" samhälle (i positiv bemärkelse). Jag hade FEL... Höllviken måste var det Jaguartätaste (snackar om bilen) samhället i hela Sverige, troligen i hela Norra Europa. De "flådiga villorna" stod som spön i backen. Mellan alla dessa lyxhus låg ett och annat litet torp inklämt - ett sån't hade vi hyrt.

Det blev en semestervecka som tyvärr innehöll lite för stora mängder nederbörd, vilket gjorde att vi inte kunde njuta av de milslånga sandstränderna. Våra barn som den sommaren var 4, 6 och 8 år är allergiska mot bland annat ägg och fisk, vilket gjorde det svårt att hitta någon lämplig restaurang att äta på. Utbudet bestod främst av sushi-barer och lyxrestauranger. Inte helt lämpligt för småbarnsfamiljen och definitivt inte för fiskallergikerna. Följden blev att den sommarveckan blev det MÅNGA besök på pizzerian och Statoilmacken (korvmenyer).

På hemresan var jag sååååååå trött på "skräpmaten" och kände att jag behövde göra något radikalt. Köpte av en slump en veckotidning när vi stannade på (ytterligare) en Statoilmack. Resten av familjen köpte korv med mos till sig, jag kunde bara inte. Familjen åt och jag ägnade mig åt tidningen. Det måste varit någon mening med det, för i tidningen hittade jag en artikel om DETOX. Jag förstod på en gång att det var det som var det "radikala" som jag behövde göra.


Bara en dag senare hade jag laddat upp hemma med färska frukter, bär och grönsaker, massa nötter, chevré- och haloumi ost samt fet härlig grekisk yoghurt. WOW! Sedan dess är jag fast. Nu blir det fjärde gången jag kör 10 dagars detoxkur. Jag har gjort en kur i slutet av varje sommarsemester och en i slutet av jul- och nyårsledigheten. Och tänk, det blir som om kroppen längtar efter det.

De första dagarna kan vara lite jobbiga. Det är inte så att jag går och är hungrig, tvärtom, men jag känner av lite huvudvärk (gifterna går ur kroppen) och har inte så mycket energi. Sedan vänder det? Framåt dag 5 blir jag "hög" och har energi i överflöd. Det är en underbar känsla.

Den 2 januari kör jag igång igen. Jag är sååå redo.! Jag ser det INTE som en bantningskur, utan ett sätt att rensa ur kroppen och ladda med massa härliga vitaminer. För varje gång jag har kört detox har jag känt mindre sug efter godis, kött och pasta. Om jag lyssnar på kroppen, vilket är betydligt lättare efter en kur, så skriker den efter frukt och grönsaker. Smaksinnet förstärks och en potatis smakar gudomligt.

Är det någon som är sugen att hänga på?

Läs gärna mer om detox här och här. Finns även mycket annan information att läsa på nätet och flera bra böcker är skrivna på ämnet.

10 kommentarer:

 1. hej
  har precis hittat hit och lusläser din blogg. Jag tror nog att jag länkar tilldig om det är ok?!

  By the way; JAg är på! Nu detoxar vi :-)

  SvaraRadera
 2. Själv skulle jag aldrig semestra i Höllviken ;)

  När det gäller detox måste jag säga att din beskrivning låter lyrisk, härlig, underbar. Tyvärr kan en detox (beroende på hur den genomförs och individuella förutsättningar) vara direkt skadlig - därför rekommenderar jag aldrig det. Bättre då att försöka äta och dricka hälsosamt ALLTID och om man ätit ohälsosamt en vecka på semestern så rättar kroppen till det av sig självt när man återgår till den hälsosamma linjen.

  SvaraRadera
 3. Detox låter som en bra idé, har en kompis som brukar köra det då och då. Typ en modern version av den gamla fastan nästan :)

  Tycker inte alls att din detox låter ohälsosam, men jag kan tänka mig att det finns varianter som kan vara det precis som Tezzan skriver. Det gäller att vara påläst innan en utsätter kroppen för en störrre omställning.

  Funderar på att ta en tvådagars-detox med nästa uteslutande raw food och inget socker mån fm-ons fm och se hur det går :) Så jag hakar gärna på, i min egen takt!

  SvaraRadera
 4. Tror jag ska ta och "avsockra" mig snart:-)

  SvaraRadera
 5. Hallå!

  Jag har varit ledig julafton och juldagen och har nu haft rearusch i butiken! I dag är det en riktigt skön dag med god ledigt, sedan laddar jag för två dagars jobb innan vi firar in det nya året!

  Hoppas att du fått njuta av din ledighet!

  Kram Sus

  SvaraRadera
 6. Välkommen till UTSIDAN - Välkommen hit! Självklart får du länka hit.
  Bra att du är på, då kör vi :-D!

  Tezzan - Det räckte med semester i Höllviken EN gång...'
  Man kan individanpassa detox. Har man några medicinska bekymmer bör man rådgöra med sin läkare innan. Annars kan man göra "lättare" varianter genom att t.ex. äta fisk och fågel ,eller genom att enbart äta ekologiska produkter i 10 dagar.
  Jag tror också att upplevelsen kan vara väldigt individuell. Det viktigaste är att att lyssna på sin kropp.

  Maria - Du har helt rätt! Och naturligtvis är det bra att läsa på innan. Sedan får man vandra den väg man tycker passar en själv bäst.

  Tindra - Detox är en perfekt "avsockrare"!!!

  Sus i dus - Tack för hälsningen! Full fart i butiken, det måste kännas härligt. Hoppas du får en riktigt härlig nyårshelg också!

  SvaraRadera
 7. Jag tar mej en 10-dagars fasta emellanåt och det känns ungefär som du beskriver detox. Jag tycker det funkar bra och det blir nog en sån framöver.

  SvaraRadera
 8. Jag har också gjort en detoxkur en gång, men då åt jag fortfaradne ganska vanligt... men mycket grönt ochsedan drack jag pulver två gånger om dagen..
  Skit äckligt!!! Men jag undrar just dettamed mat hur det fungerar.. låter som om jag skulle bli jättehungrig!
  Lotta

  SvaraRadera
 9. Monica - fasta har ju samma effekt, men jag tycker att det är jobbigare att ta sig igenom. Med detox är jag aldrig hungrig. Jag tror att det är en smaksak helt enkelt vad man tycker känns bra.

  Lotta - jag kan på inga villkor som helst gå hungrig. Jag bli en fruktansvärt grinig eleak och ond varelse då. Därför passar detox mig då jag inte behöver känna hunger alls. Då man får äta nötter, mandel, feta ostar och yoghurt kan man se till att vara mätt.
  Sedan kan du välja att göra en lättare detoxvariant första gången då du äter fisk och fågel (mer lättsmält för magen). En del väljer också att köra en kur över en helg. Jag brukar köra i 10 dagar och tycker att det fungerar bra.

  SvaraRadera
 10. Om vitaminer:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2262529.svd

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...