torsdag 18 december 2008

FÖR LITE LJUS GÖR DIG MORGONTRÖTT OCH SÖTSUGEN

Om någon frågar om in favoritsysselsättning så är chansen stor att jag svarar: - Att sova. För jag älskar verkligen att sova, särskilt på morgonen. Det är då jag sover som bäst. Särskilt nu på mörka vinterhalvåret är det extra motigt att ta sig upp ur varma sköna sängen på morgonen. Men, sedan ett drygt halvår tillbaka är jag ägare av en Philips Wake Up Light. Det är en kombinerad lampa/väckarklocka som väcker genom att under en halvtimmes tid gradvis öka ljusstyrkan i rummet till att motsvara dagsljus. Dessutom kan jag välja vilket ljud jag vaknar av; radio, pip, porlande vatten, fågelkvitter eller grodkväk. jag vaknar numer till en härlig soluppgång och fågelkvitter varje morgon. Och ja, det ÄR mycket enklare att komma upp ur sängen nu och morgonhumöret är bättre också.

I Aftonbladet idag kan man läsa en artikel om hur mycket vi påverkas av ljuset. För lite ljus gör oss nedstämda, trötta och ökar suget efter kolhydrater och sötsaker. Inte undra på att vi här uppe i mörka Norden är lite molokna så här års - ljuset lyser verkligen med sin frånvaro. När vi dessutom, som i år, har haft en regnig avslutning på sommaren och en tillika regnig höst, så påverkar det oss säkert mer än vi förstår.

Det bästa du kan göra för att mildra dina "solbristsymptom" är att se till att du får en dos dagsljus varje dag, gärna på morgonen. Och du, solen behöver inte skina för att det ska ge effekt...


5 kommentarer:

 1. Gjorde ett undantag från mitt köpstopp och köpte en ljusterapilampa till min dotter som mår jättedåligt av vintermörkret. Nu återstår bara att få in rutinen att ta en session med den varje dag, det fallerar rejält hittills...

  SvaraRadera
 2. Jag somnar alltid lättare under vintern då de är så mörkt, men jag vaknar alltid tidigt - oavsett årstid.

  SvaraRadera
 3. Monica - jag råder er verkligen att ge den en seriös chans. Jag själv märker en tydlig skillnad då jag använder lampan. Kanske fungerar den inte för alla, men det är värt ett försök.

  DMH - Troligtvis hör du då till den delen av befolkningen som kan kategoriseras som morgonpigga. det ska tydligen vara genetiskt enligt artikeln och jag är benägen att hålla med.

  SvaraRadera
 4. Vilken underbar väckarklocka! Vart har du köpt den?

  SvaraRadera
 5. Åsa - ja den är underbar. Jag har fått den i present, men jag tror att de finns att köpa lite varstans där man kan köpa elartiklar, alla större varuhus t.e.x..

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...