fredag 19 december 2008

EGOLOGISK ADVENTSKALENDER LUCKA 19

AVSLAPPNINGSÖVNINGAR

Att lära sig att slappna av ”på kommando” kan vara lättare sagt än gjort. Och kanske är det så att ju större behov av att slappna av vi har, desto svårare kan vi uppleva att det är. Vi kan ha ett inre motstånd och en rädsla att släppa kontrollen – en överlevnadsinstinkt i grund och botten. Men ALLA kan lära sig avslappning, det gäller bara att ge det lite tid och att hitta en metod som fungerar. För mig kan det ibland fungera bättre att snöra på mig joggingskorna för att springa en tur, något som faktiskt kan vara riktigt meditativt.

Enklast av alla avslappningsövningar är att sätta sig bekvämt, ta ett djupt andetag och sänk samtidigt axlarna så långt ner du bara kan. Fortsätt sedan att ta ytterligare några långsamma och djupa andetag. Fokusera på andetagen och känn att kroppen successivt slappnar av.

Ligger du ner kan du göra denna avslappningsövning: börja med att spänna dina tår, slappna sedan av. Sedan spänner du foten, slappna av. Arbeta dig upp genom hela kroppen, kroppsdel för kroppsdel. Andas samtidigt djupt och lugnt. Sist av allt kan du spänna hela kroppen och slappna av ett par gånger. Ligg kvar en stund och vila i din avslappning.

Det går också bra att träna på att slappna av genom att fokusera tanken på någon annan plats. Tänk dig att du befinner dig på en plats där du trivs. Föreställ dig platsen in i minsta detalj; Hur ser det ut? Vilken årstid är det? Hur doftar det? Hörs några ljud? Hur känns det i din kropp att befinna sig där?

Gemensamt för alla avslappningsövningar är att de ska avslutas på ett lugnt och stillsamt vis. ”Väck upp” din kropp sakta, som om du precis har sovit.

Har du några egna avslappningsövningar? Dela gärna med dig här6 kommentarer:

 1. Tack för den fina kalendern. Det vore verkligen fint om SVT och SR körde femton minuter varje dag på de teman du lägger upp. Snacka om samhällsvinst!

  I samband med övningar i Qi-gong och TaiJi får jag många aha-upplevelser utifrån kinesiska begrepp och andra perspektiv på avslappning. Jag har märkt att det finns många sätt att slappna av och vila på.

  Och man behöver inte känna alla metoder för att börja, eller kunna dem perfekt för att öva. Övningarna finns där som himmelska persikor i oändligt antal på en aldrig sinande buffé.

  Att föreställa sig en smältande känsla i kroppen, t.ex. axlar och skuldror, tycker jag är härligt.

  SvaraRadera
 2. God morgen:-))
  Fine de der! Det å kunne og å ta seg tid til å slappe av er en "kunst"..
  Deilig dag og klem Randi

  SvaraRadera
 3. Jag har lärt mig en del avslappningsövningar senaste månaden som gör att jag somnar på ungefär 10 minuter. Förr kunde jag ligga och vrida och vända mig i över en timme.

  För mig personligen har avslappningsskivor passat bra. Genom dessa har jag fått in en del avslappningstekniker. Jag har nu även betydligt lättare att bara försätta kroppen i avslappat tillstånd när jag av olika anledningar knner mig stressad, nu senast hos tandläkaren.

  SvaraRadera
 4. Hej Ulrika!

  Så här gör jag för att slappna av:
  På dagen blir det meditation enligt TM, alltså ett mantra som jag hela tiden återvänder till när tankarna flyger iväg och "fastnar" på nåt. (funkar säkert lika bra med ett påhittat ord som man upprepar inom sig)

  Eller genom att träna qi-gong,Feldenkreis,yoga eller liknande där jag genom min fokusering på övningarna, kopplar bort allt annat.

  På kvällen har jag svårt att somna av att själv "gå igenom" kroppen, utan jag lyssnar på en mindfulness-cd på ca 10 min med just en sådan kroppskänningsövning (scanning). Den lugna rösten (som efter 100-tals lyssningar blir liksom välbekant (tjatig) och i och med det sövande) hjälper mig att somna.

  Så har jag det. :)

  Varma hälsningar!

  SvaraRadera
 5. När min natthjärna spökar till det med min sömn brukar jag räkna riktigt långsamt, och tänka sakta, sakta hur varje siffra ser ut. Det är inte ofta jag hinner till tjugo:)
  Annars är löpning och strandpromanader mumma för själen!
  Önskar dig en trevlig helg!

  SvaraRadera
 6. Tack alla för att ni delar med er! Jag uppskattar det verkligen. Min tanke med bloggen är att på ett litet sätt kunna bidra till en bättre tillvaro. Om så bara en person hittar något här som han eller kon kan bli inspirerad av, då har jag lyckats. Om vi sedan är flera som delar med oss, då är chansen ännu större att vi lyckas.

  Björn - Tack snälla du för dina fina ord. Ja, det vore nå´t för Tv och radio att ta tag i, det har du alldeles rätt i. Varför har de inte tänkt på det?

  organic-lizzi - kanske handlar det om att förstå hur viktigt det är och hur bra man kan må av det? Det tar ju trots allt inte mycket tid alls, men i gengäld har vi mycket att vinna.

  Martin - Avslappningskivor är ju jättebra. Egentligen behöver man inte köpa en speciell skiva för det, har man lugn musik hemma kan det fugera med det också.

  S o F - Mantra är bra. Jag brukar använda mig av en tanke (förutbestämd) som jag tänker när jag hamnar i en situaion där jag skulle kunna stressa upp mig eller bli irriterad. På så sätt bryter jag det negativa tänket innan det ens hinner börja.

  Åsa - Bra tips där med siffrorna. Genom att tänka på något som inte kan skapa negativ energi (ex. om man tänker på en situation) så har hjärnan och kroppen lättare att slappna av.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...