tisdag 2 juli 2019

Sköna effekter av Nirvana Fitness-träning
Nu har jag tränat Nirvana Fitness hyfsat regelbundet i en dryg månad och även börjat hålla i klasser. Och jag måste säga att detta är en träningsform som jag VERKLIGEN ÄLSKAR.
Den är mjuk, flödande och rörelserna är sköna. Ju mer van man blir med övningarna och den speciella andningstekniken, desto mer kan man man ta i om man vill. Och då blir det verkligen ett träningspass där alla muskler i hela kroppen får jobba. Och svetten sprutar 😅. Men man bestämmer själv hur tufft man vill att det ska vara.

Vad gör du Nirvana Fitness så speciellt?
Andningen är i fokus och under hela passet tränas djupandning samtidigt som man gör rörelser från yoga och pilates.
Andningstekniken som vi jobbar med heter Pursed Lips Breathing (PLB) och innebär att inandningen sker som vanligt genom näsan medan utandningen görs genom munnen medan läpparna är sammanpressade och luften pressas ut med läpparna som motstånd. Det finns en hel del forskning bakom denna teknik och den rekommenderas för personer som har problem med lungor och andning (astma, KOL etc.).
Under Nirvana Fitness är syftet att stärka dina lungor och öka syresättningen i hela kroppen - både under passet och på sikt.

Idag vet vi att så många som upp emot 80% har en felaktig andning - vi andas för korta och snabba andetag = överandas. Det triggar vårt sympatiska nervsystem (som orsakar stress) och belastar kroppen negativ på många olika sätt.
Det ideala är att ta 6 andetag under en minut.
Genomsnittet idag är 12 andetag på en minut.
Hur många andetag tar du på en minut?
Testa gärna hur många andetag du själv tar under 60 sekunder i hyfsat avslappnat tillstånd.

Genom att minska antalet andetag och få andningen att bli djupare får du många hälsoeffekter. Några av dessa kan vara:
 • Minskade stressnivåer i kroppen.
 • Mindre spänd i musklerna.
 • Bättre sömn.
 • Minskar risk för depression/lindrar befintlig depression.
 • Minskar risk för hjärt-/ och kärlsjukdom
 • Minskar problem med astma, KOL, eller andra lungrelaterade sjukdomar.
 • Ökar lungornas förmåga att detoxa kroppen (göra sig av med slaggprodukter)
 • Klarare hy
 • Förbättrad sömnen
Övningarna som görs kommer som sagt från yoga och pilates och många känner även igen Tai Chi. Varje övning består av fyra olika rörelser som sätts i hop i ett flöde. Samtidigt som de olika rörelserna genomförs följer du ett andningsmönster på 4/4 (inandning genom näsan i 4 sekunder/utandning genom munnen med sammanpressade läppar i 4 sekunder), 4/8 och slutligen 4/12.
Längden på utandningen ökas successivt och så gör även din syresättning.
Dessutom ökar effekten, framför allt på musklerna i bålen med 30% tack vare andningstekniken.
Det kan låta knepigt till att börja med, men de flesta blir förvånade över hur enkelt det ändå är att lära sig rörelserna och att andningen blir ett självklart stöd.
Musiken som spelas innehåller instruktioner för andningen i form av Tibetanska klangskålar - en högre ton innebär inandning och en lägre utandning.
Musiken är specialskriven och innehåller toner och frekvenser (Theteavågor) som påverkar hjärnan och får oss att bli mer avslappnade.
Visst kan det som i många andra träningsformer behövas ett par tre gånger innan man till fullo känner att rörelser och andning sitter, men de flesta upplever att de hänger med bra redan från första passet.

Kika gärna på videon nedan, så får du en känsla för hur övningarna kan se ut och hör hur musiken låter:


De effekter jag själv upplever efter att ha tränat Nirvana Fitness nu ett par pass i veckan under sex veckor är:
 • Andningen har definitivt blivit djupare även till vardags. Och då är jag utbildad instruktör i Medveten andning sedan tidigare och har en medvetenhet kring hur andningen bör fungera redan innan. Andningsträningen under ett Nirvana Fitnesspass har definitivt stärkt lungornas förmåga till djupandning på ett imponerande sätt.
 • Jag blir lättare hungrig. Tidigare kände jag mycket sällan hunger, utan kände mer av att energin började tryta. Nu känner jag tydliga hungerkänslor, vilket jag tolkar som att förbränningen ökat.
 • Jag svettas massor under passen. Jag har ett "trött" lymfsystem och brukar inte svettas under andra pass även om de är fysiskt ansträngande. Inte heller om det är varmt ute. Nu har lymfsystemet kommit igång mer tack vare träningen ✌.
 • Jag sov bra innan. Jag sover ännu bättre/djupare nu.
 • Direkt efter ett pass och under flera timmar efteråt upplever jag en skön trötthet i kroppen medan jag i huvudet blir fokuserad och fylld av energi (vilket beror på den ökade syresättningen). Det känns riktigt skönt!
Nirvana Fitness är en träningsform som redan finns i ett 50-tal länder runt om i världen. Den är väldigt stor i framför allt Asien. Nu ska vi se till att även Sverige och svenskarna får möjlighet att uppleva de positiva effekterna 👌🙌.
Jag erbjuder pass i Västerås. Inget fast schema ännu, men kommer under hösten. Hör gärna av dig om du vill ha information om när jag erbjuder pass. Det blir en hel del gratis prova-på pass under sommaren både utomhus och inne.
Finns intresse kan jag även komma till dig och din yogasal/träningslokal. Hör av dig med förslag och önskemål.

Vi behöver dessutom bli många fler instruktörer som kan hjälpas åt med att hålla klasser runt om i landet så att så många som möjligt kan ta del av denna träningsform.
Kanske är du redan instruktör i yoga, pilates eller någon annan träningsform och vill ha ytterligare ett komplement?
Eller så har du som jag inte varit instruktör tidigare, men har erfarenhet av träning i olika former och tänker att det här vore ett gyllene tillfälle att få vara med och starta upp en ny träningsform i Sverige.
Du kan antingen utbilda dig genom att gå en utbildning on-line (eftersom vi ännu inte har några utbildningar i Sverige). Eller så kan du välja en kombinerad on-line och på-plats utbildning i något annat land.
Du hittar information om utbildningarna här nedan.
Är du nyfiken och vill veta mer är du varmt välkommen att höra av dig. Jag svarar gärna på dina frågor.

Du kan läsa mer om utbildningarna, upplägg och innehåll samt anmäla dig genom att klicka HÄR.
Du får dessutom 10% rabatt på kursavgiften om du anger koden: NirvanaFitness31659 .
3 kommentarer:

 1. Låter så bra!! Vart finns du? Vart provar jag? Instruktör..kanske 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du blir nyfiken! Jag finns i Västerås. Ännu så länge är det bara jag som erbjuder klasser, men några fler instruktörer är under upplärning. Och nu när intresset börjar bli så stort behöver vi bli fler. Hör gärna av dig till mig per mejl om du har fler funderingar: ulrikagabriel(snabela)gmail(punkt)com

   Radera
 2. Wow! this is Amazing! Do you know your hidden name meaning ? Click here to find your hidden name meaning

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...