söndag 10 mars 2019

Varifrån kommer rädslan och motståndet mot "alternativa metoder" till hälsa och sjuk-/friskvård?!?!?


Till att börja med vill jag väldigt tydligt fastställa att jag INTE har något emot läkare och sjukvård. Det här är alltså inte en text som handlar om att jag vill att vår "vanliga" vård ska bort och ersättas av alternativa behandlingsmetoder. Det jag önskar är att de ska kunna komplettera varandra och att vi som individer, kunder och patienter ska kunna få välja själva.

Det jag däremot funderar väldigt mycket på är varför jag och andra med mig som väljer att förebygga ohälsa med hjälp av sund kost, eventuella kosttillskott och om behov uppstår söker hjälp av alternativa behandlingsmetoder (homeopati, kinesiologi, zonterapi, örtmedicin etc.) ska ifrågasättas och behöva stå till svars för våra val.
Jag är väldigt positiv till alternativa och naturliga metoder för hälsa, friskvård och även sjukvård där det är möjligt. Det bästa är ju så klart om man kan leva så bra och förebyggande hälsomässigt som möjligt så att man minimerar risken för att bli sjuk. Men givetvis kan även den som tar hand om sig på bästa sätta med både kost, motion, sömn etc. drabbas av sjukdom.

Hur som helst vet jag att mitt och andras intresse för och vilja att leva hälsosamt och i första läget använda alternativa former av vård vid sjukdom/skador väcker oerhört starka känslor hos en del.
En del personer bli så oerhört provocerade att det nästan imploderar. Det tycker att vi är en fara för både oss själva och resten av samhället verkar det som.
Många gånger menar man att om det inte finns forskat på och inte finns studier som backar upp, då kan det inte fungerar. Då är det farligt!
Problematiken är att det sällan forskas på naturliga metoder då det inte finns någon som vill satsa pengar på den forskningen eftersom den inte kommer kunna leda till att någon kan tjäna massor med pengar på resultatet. Det går nämligen inte att ta patent på naturliga läkemedel och metoder som det gör på traditionella mediciner.
Det finns däremot forskning på hur hög dödligheten är av läkemedel. Och det är inte någon rolig läsning...

Det vi idag kallar för "alternativ vård" är många gånger den vård som har funnits i årtusenden och praktiserats i världens alla hörn. Med andra ord är det den vård vi idag här i västvärlden ser som den riktiga som är den som vi borde kalla "alternativ" då den har funnits under ett betydligt kortare tid.
Givetvis är det så att det finns både mediciner och inte minst operationer som vi under senare tid har  lyckats utveckla som är oerhört viktiga och framgångsrika.
Som sagt, det ena behöver inte utesluta det andra.

Det jag tycker är oerhört konstigt är att de som är motståndare mot alternativa metoder menar att de som vill gå till en homeopat, äta naturläkemedel eller få andra naturliga och gamla traditionella behandlingar gör något som är oerhört dumdristigt och ibland faktiskt rent av livsfarligt.
Det är alltså av "ren välmening" de vill att vi direkt ska uppsöka familjeläkaren när vi blir sjuka och inte hålla på och "experimentera" med andra farliga behandlingsmetoder.
Men, och hör kommer ett STORT MEN,
man är inte ett dugg orolig för att vi utan kontroll och tillsyn helt på egen risk får:

 • Röka hur många cigaretter vi vill.
 • Dricka hur mycket alkohol vi önskar.
 • Dricka kopiösa mängder av läsk.
 • Bälga i oss energidrycker för att orka vara vakna.
 • Äta så mycket socker, härdade fetter, processad färdigmat och liknande som vi bara orkar.
Här finns det faktiskt forskning på att det är farligt för vår hälsa. Det finns rätt många studier idag som visar på att vår kosthållning påverkar vår hälsa i form av att vi kan drabbas av diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer osv.
Men här är det lugnt. Det är bara att köra på. Här råder eget ansvar och sunt förnuft. Eller?!?!?
Men nåde den som säger att den tänker besöka en klinik med ett holistiskt och naturligt vårdprogram. Och rent vansinne att en person vill ta extra tillskott av B-vitaminer för att lindra eller bli av med sin depression.
Och totalt livsfarligt om någon påstår att hon blivit betydligt friskare av att ha blivit vegan.
För att inte tala om det där med att välja ekologiskt - det är ju bara en ren bluff och total dumhet!
Här handlar det inte om att vi har en egen vilja och det räknas definitivt inte med att det finns ett sunt förnuft till att avgöra om det är bra för oss eller inte.
Men att röka 30 cigg om dagen, och leva på hämtmat från närmaste hamburgerkedja 5 dagar i veckan är inga problem...
Gå bara inte till din zonterapeut eller drick rödbetsjuice!!!

Jag VET att det finns ekonomiska intressen bakom detta.
Det är inte så konstigt.
Det finns företag som tillverkar läkemedel (varför heter det ens LÄKE-medel när de inte läker något utan bara i bästa fall tar bort symptom?) som självklart vill och behöver tjäna pengar. Och jag säger inte att det är fel. Men det är en viktig faktor att ta hänsyn till.
För vad händer om vi inte längre behöver dessa mediciner? Vad händer om vi kan bli friska på annat sätt än genom dessa läkemedel?

Hur som helst är det inte detta jag vill resonera om här.
Det jag undrar över är alla de personer som inte har kopplingar till läkemedelsbranschen men som ändå hävdar med frenesi att det är livsfarligt och totalt idiotiskt att försöka ta hjälp av läkande kost, kosttillskott, naturläkare och alternativa behandlingsmetoder.
VAD är det ni är rädda för?
VARFÖR tror ni inte att vi även i det här sammanhanget har förmågan att göra kloka beslut och värna vår hälsa?

I många länder jobbar man för att gamla och traditionella behandlingsformer och naturläkemedel ska integreras i sjukvården.
I Sverige stänger vi ner kliniker som hjälpt sjuka människor i decennier.
Vi pratar också om att vi kanske behöver censurera böcker som skrivs om att hälsa och att läka naturligt. 
Andra går framåt. Vi backar!

Återigen, det handlar INTE om att sjukvården ska bort. Det handlar INTE om att den aldrig fungerar.
Det handlar om att jag och många med mig kanske inte har fått den hjälp vi önskat av vår "vanliga sjukvård". Då vill man gärna leta efter alternativ. Och när dessa alternativ dessutom fungerar, så känns det väldigt bra.
Ibland behöver både du och jag sjukvården. Så den ska finnas kvar.
Både du och jag ska ha rätt att välja vad vi föredrar helt enkelt för att vi är tillräckligt kompetenta att välja det som känns bäst utifrån våra förutsättningar.
Ibland väljer vi det ena. Ibland det andra. Och en annan gång kanske vi väljer lite av varje.
Om det finns en tilltro till att vi har förstånd nog att äta på ett sätt som vi mår bra av, eller i varje fall inte tar alltför stor skada av, så borde det också finnas en tilltro till att vi kan fatta beslut om hur vi bäst kan söka vård om/när vi behöver.

5 kommentarer:

 1. Det kan vara så att det finns ett visst motstånd då det brister i forskning som visar att en viss alternativ metod verkligen fungerar. Inte bara på grund av placebo. När det hela bygger på åsikter och berättelser om folk som ingen vet om de existerar så är det lätt att man tappar förtroendet. Men så är det förstås inte med all alternativ medicin. Zonterapi har ju vunnit mark även inom traditionell sjukvård men då handlar det ju just om att man kan belägga de påståenden som finns med vetenskapliga studier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller verkligen med dig om att det många gånger är personer som inte har några som helst egna erfarenheter av den alternativa vården som totalt förkastar den. Då handlar det ju enbart om en personlig ståndpunkt och inte det faktum om de fungerar eller inte.

   Radera
 2. Bra skrivet! Visst handlar det om pengar! Läkemedelsbranchen tjänar inga pengar på friska människor så det är inte så svårt att räkna ut varför vår sjukvård ser ut som den gör! :o( Sen att "vanliga människor" ofta reagerar negativt på att nån annan väljer alternativvården i första hand beror på stor okunskap, rädsla för att vara annorlunda och ren och skär lathet skulle jag vilja påstå! Det är så mycket lättare att låta doktorn ta ansvaret och att trycka ner symptomen med piller så att man tror att man är frisk än att söka naturlig bot med allt vad det innebär av personligt ansvar och större (många gånger) kostnader. Sad but true!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Kina var det tidigare tradition (vet inte om det är det fortfarande) att en läkare fick betalt efter hur många av hens patienter som var FRISKA. Det är ju en intressant tanke! Då skulle sjukvården garanterat se annorlunda ut. Och framför allt skulle den förbyggande friskvården vara mycket större och tas på allvar.

   Radera
  2. Ja jag har också hört nåt liknande; att läkaren inte fick betalt förrän patienten var frisk. Ja så borde det kanske vara - åtminstone delvis. Då skulle det nog snabbt bli ändringar inom vården!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...