måndag 18 februari 2019

Ta hjälp av eteriska oljor för att påverka ditt psykiska mående!Vårt luktsinne är mycket starkt kopplat till våra känslor och även till vår förmåga att minnas saker. Det är direkt kopplat till amygdalan i hjärnan (hjärnans centrum för känslor) och till hippocampus (området i hjärnan där minnen lagras). Det är betydligt kortare väg från luktsinnet (luktnerven i näsan) till amygdalan än vad det är från de andra sinnena. Det innebär att när vi luktar på något, så påverkas våra känslor väldigt mycket snabbare än genom någon annan form av stimuli.

Doften av nybakade kanelbullar får dig direkt att tänka på sommarloven hos mormor (om det ofta bakades bullar där). En doft av någon annans parfym på tunnelbanan eller bussen kan få dig att minnas en pojkvän från högstadiet. Eller så kan du oförklarligt börja tänka på en gammal ridskolekompis när du känner lukten av häst...

Du kan medvetet hjälpa till att förstärka eller påverka dina känslor med hjälp av dofter. Med hjälp av eteriska oljor och aromaterapi kan du påverka ditt psykiska mående och dina känslor, och som du förstår kan du få en ganska omgående respons.
Inom aromaterapin har man stor erfarenhet av vilka känslor respektive olja kan förstärka/framkalla. Vi har självklart egna minnen och känslor kopplade till vissa dofter, men inom aromaterapin har man studerat de kemiska profilerna som de eteriska oljorna har och sedan kartlagt vilken respons de kan skapa.
Eteriska oljor och deras ursprung brukar delas upp i fyra olika kategorier:

 1. Citrus
 2. Kryddor
 3. Örter och gräs
 4. Träd
 5. Blommor
 6. Mint

De olika områdena har sedan en förmåga att påverka våra känslor på olika sätt.
Citrusoljor innehåller monoterpenerna limonene och beta-pinen som påverka oss på så sätt att vi får energi och känner oss glada.
Kryddoljor innehåller fenoler vilket ger dem en värmande effekt.
Oljor från träd, örter och grässorter innehåller rikligt med estrar, oxider och seskviterpener ger en grundande effekt samtidigt som de skänker känslor av lugn och en känsla av upplivande och nya möjligheter.
Blomsteroljor  innehåller till största delen monoterpenealkoholer och estrar och de är välkända för att skapa lugn och balans.
Mintoljor innehåller höga halter av ketoner och är välkända för att vara energigivande, uppfriskande och upplivande.

Alla eteriska oljor har en unik kemisk sammansättning. Det går dock att dela in dem i två tydliga kategorier - lugnande eller uppiggande. Det är just därför som eteriska oljor är så effektiva och användbara när det gäller att hjälpa till med att hantera negativa känslor. Om du känner dig håglös, saknar inspiration eller motivation så kan du få snabb hjälp genom att använda rätt typ av oljar.
Känner du dig istället överväldigad eller nedstämd använder du den typ av oljor som kan hjälpa dig med att skapa lugn, grunda dig och ge dig en känsla av nya möjligheter.
Här följer några bra exempel på dessa kategorier:

LUGNANDE OLJOR 
Du kan läsa mer om respektive olja om du klickar på namnet/länken. Dock är informationen där på engelska. Om du vill beställa oljorna hänvisar jag till en länk i slutet av blogginlägget.

UPPLYFTANDE OLJOR

Detta är alltså en generell uppdelning i hur de eteriska oljorna påverkar våra sinnen. Därtill måste vi också lägga våra egna minnen och erfarenheter som kan påverka hur vi upplever dofterna.
Du kan med fördel experimentera och hitta egna kombinationer och blandningar som ger dig extra mycket lugn eller kraft till exempel

Doterra erbjuder också en rad olika färdiga blandningar som är sammansatta just för att framkalla och förstärka vissa typer av känslotillstånd. De finns både tillgängliga i vanliga flaskor på 15 ml och i behändiga roll-on flaskor där de är utblandade med kokosolja för enkel och säker applikation.Några av mina personliga favoriter är:

 • dōTERRA Cheer - en doftblandning jag ofta använder som parfym. Det är en varm doft som luktar glädje och energi.
 • dōTERRA Motivate - en stärkande doft som trollar bort oro och tveksamheter och ersätter dem med tron på dig själv och viljan att göra en förändring.
 • dōTERRA Peace - doften du behöver när du känner dig orolig och nervös. Den har en lugnande effekt som skapar trygghet och tilltro. 
Om du har några olika eteriska oljor hemma kan du lätt skapa personliga oljeblandningar som doftar gott och som ger dig den effekt som du uppskattar. Du kan antingen blanda dem och använda som parfym (bakom öronen, i nacken, på handlederna, över hjärtat etc.) eller så kan du använda dem i en diffuser. Det är riktigt roligt att experimentera och hitta sina egna favoriter.

OM du vill beställa oljor till dig själv kan du göra det genom min sida som du hittar länk till här:
dōTERRA - Ulrika Gabriel
Via den slipper du betala tullavgifter etc. då oljorna levereras från lager i Europa.
Det kan vara lite krångligt att veta hur du ska beställa första gången, så jag har sammanställt lite tips till dig som du hittar här:
dōTERRA - tips vid beställning

Tveka inte att hör av dig om du har några funderingar kring de eteriska oljorna, hur du ska gå tillväga för att beställa eller om du själv har funderingar på att bli återförsäljare.1 kommentar:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...