söndag 27 januari 2019

Nya kostrekommendationer behövs!

De nya kostråden från Health Canada presenterade i tallriksmodell

I Sverige har vi Livsmedelsverket som står för råd och riktlinjer kring vad och hur mycket vi bör äta av olika livsmedelstyper. De har varit ganska.... omoderna de senaste decenniet, men faktisk har de nu enligt mig korrigerat sina råd så att stämmer rätt bra överens med mina egna tankar om vad vi bör äta för att må så bra som möjligt. Men, det finns några områden som kan korrigeras även framöver.
Bland annat rekommenderar de att vi håller oss borta från feta mejeriprodukter och istället väljer de magra alternativen. Min rekommendation är att vi äter sparsamt med mejeriprodukter överlag.
Dock tycker jag att det är jättepositivt att de har en helhetssyn. De tänker både på individ och miljö.
Om du är nyfiken på att läsa om och ladda ner deras broschyr med kostråd, så kan du göra det här:
Traditionellt har olika länder olika kostråd. Och det verkar ju konstigt. För vi människor borde ju behöva samma saker för att må bra då vi genetiskt är så lika.
Hur kan det då komma sig att vi i Sverige genom tiderna gärna uppmuntrat till att dricka mycket mjölk som ger starka ben eller att äta kött från ko och gris? Medan man i Kina inte alls uppmuntrat till mjöldrickande utan snarare menat att basfödan definitivt är ris.
Jo det styrs helt enkelt av vilken form av odling,uppfödning och produktion som finns i aktuellt land. Regeringar/styrande vill givetvis uppmuntra till att man äter av det som gynnar landets egen produktion. Och det är ju inte så konstigt. Närodlat och närproducerat är ju en klar fördel.
Men det blir lite problematisk när vi nu börjar förstå mer och mer att de gamla kostråden som nästan utgått från att kött är ett baslivsmedel som bör ligga på varje tallrik inte riktigt rimmar med ett hälsosamt liv - varken för oss själva eller för planeten vi lever på.

Som tur är sker det förändringar runt om i världen och råden ändras och börjar allt mer likna varandra. Grunden är att vi måste minska vår köttkonsumtion och att den största delen av vårt energiintag bör komma från frukt och grönt. Det betyder inte att vi alla måste bli vegetarianer utan att vi behöver äta mindre kött får vår skull och för jordens skull.
Vi behöver helt enkelt lära oss att varje måltid inte behöver innehålla kött.
Och att det går att göra både supergod och fullt näringsriktigt mat med bara grönsaker som bas.

Kanada har nyligen kommit ut med nya rekommendationer. Du ser dem på bilden ovan. Även de uppmanar till mindre köttkonsumtion och faktiskt också att vi behöver minska ner på vår konsumtion av  mjölkprodukter. De hänvisar till att alla studier pekar på att dessa livsmedel ökar risken för ohälsa. Istället bör vi äta mer frukt och grönt och de ohälsosamma  mättade fetterna som finns i mjölkprodukter bör ersättas med de mer hälsosamma omättade fetterna som finns i bland annat nötter,  frön och avokado.
De ger också ett tydligt råd att just vatten är den absolut bästa måltidsdrycken.

Det känns som att kostråden sakta men säkert anpassas så att det matchar min (och många andras) idé om vilken kost vi bör äta för bästa möjliga hälsa.
Mer frukt och grönt!
Det är glädjande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...