måndag 19 mars 2018

Raw Morotskaka med cashewfrostingMorotskaka är definitivt en av mina favoriter när vi pratar kakor. Så fräsch, söt och god i smaken. Här har jag experimenterat fram en variant som inte behöver bakas i ugnen och som bara innehåller veganskt innehåll för den som uppskattar det. (Obs! Lite fusk vid serveringen då jag strödde lite bipollen över som dekoration - bipollen är inte veganska, så uteslut dem och du vill vara helt vegansk. En del veganer anser dock att de är ok att äta bipollen då de enbart transporteras av bina och inte tillverkas av dem....). Den innehåller varken vetemjöl, socker eller komjölksprodukter.
Basen i denna fantastiskt goda och nyttiga morotskaka är kikärtor, havregryn och mandelmjöl, så kakan blir både "mäktig" och väldigt god  i smaken.
Jag bakade den i en långpanna med ungefärliga mått 20 x 30 och skar upp 20 mindre bitar just med tanke på att kakan blir så pass mäktig. Vill du ha större bitar, så går det givetvis bra.
Det går bra att förvara kakan i frysen och ta fram eftersom när den ska serveras.

Du behöver (ca 20 bitar):
1 förp kokta kikärtor
1 medelstor morot
2 dl mandelmjöl
4 msk mandelsmör
10 - 12 dadlar
2 msk kanel
3 msk kokosolja
3 msk kokosmjölk
5 dl havregryn
1 dl kokosmjöl

Till frostingen:
2 dl cashewnötter, blötlagda i 8 timmar (eller i hett vatten en timme)
1 dl smält kokosolja
1 dl kokosgrädde
½ dl lönnsirap
1 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
2 msk citronjuice

Gör så här:

 1. Börja med att lägga cashewnötterna i blöt.
 2. Mixa sedan ihop alla ingredienserna till frostingen. Smaka av och känn efter om du vill ha mer sötma, vaniljsmak eller syra.
 3. Sätt blandningen i frysen ca 30 minuter. Ta ut och mixa igen ca 2 minuter. Ställ in i frysen ytterligare 30 minuter, ta sedan ut och mixa 2 - 3 min. Upprepa tills frostingen är riktigt fluffig och krämig.


Kakan:
 1. Låt vätskan från kikärtorna rinna av.
 2. Skala och riv moroten fint
 3. Lägg samtliga ingredienser till kakan i en matberedare - obs, ta bara 3 dl av havregrynen och
  ½ dl kokosmjöl inledningsvis. Mixa tills det är en jämn smet.
 4. Häll över smeten i en bunke och blanda ner resten av havregrynen. Fyll sedan på med kokosmjölet tills dess att du får en fast och bra smet. Om du tycker att det blir frö "grovt" med hela havregryn, så mixa en kort stund med handmixer för finare konsistens. 
 5. Lägg ett bakplåtspapper i en rektangulär form som är ca 20 x 30 cm. Häll ner smeten i formen, bred ut och platta till den jämnt. Ställ i frysen ca 30 minuter.
 6. Ta sedan ut kakan och bred på cashewfrostingen i ett jämnt lager.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...