måndag 14 augusti 2017

Kolhydratskräcken kan göra oss sjuka

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Det går trender i dieter och har så gjort under modern tid. Ofta ser vi dem komma, försvinna och sedan komma åter igen, möjligtvis i en något modifierad form för att få känslan av att det är något helt nytt och revolutionerande.
Den starkaste kost- och diettrenden de senaste åren har varit att fokusera på mycket proteiner och fett och att vara försiktig med kolhydrater. Inte minst när det gäller att gå ner i vikt.
Protein och fett är inte dåligt i sig. Det handlar egentligen mest om att du väljer BRA mat oavsett om det handlar om protein, fett eller kolhydrater. Det innebär att du håller dig borta från snabbmat, processad mat, härdade fetter, tillsatsämnen och annat som inte är naturligt från oss.

Det tråkiga med fokus på proteiner +  fett och undvikande av kolhydrater är att du missar en massa superviktiga näringsämnen. I frukt, bär, grönsaker, örter och vilda växter finns alla de ämnen som du behöver för att hålla dig frisk, pigg och stark eller som kan göra att du återhämtar dig från sjukdom och obalanser.
Naturen har varit, och är fortfarande, vår källa till hälsa.
Naturpreparat har används i alla tider för att hjälpa människor mot olika åkommor.
Tidigare gjorde vi våra egna avkok och omslag av blad, bär, örter etc. Idag kan vi många gånger köpa dem som naturläkemedel.
Många av våra konventionella mediciner innehåller också till viss del naturliga ingredienser eller har tillverkats så att de ska ha samma effekt som just dessa .
Men du kommer aldrig att hitta ett "piller" som innehåller fläskkotlett eller älgstek som ska hjälpa dig bli frisk. Det är växterna vi vänder oss till...

Så tvärt om vad många tror, så är det kolhydrater i form av grönsaker, frukt, bär örter och vilda växter som ger oss hälsa. Att utesluta dem ur din kost kan fungera bra inledningsvis. Kanske märker du ganska snart att du går ner i vikt och känner dig pigg. Men på sikt så riskerar du att bli sämre då du inte får i dig de viktiga näringsämnen som din kropp behöver.
Det finns givetvis dåliga kolhydrater - socker, godis, läsk, bröd, pasta etc. som inte innehåller några viktiga näringsämnen. Dessa kan du utan problem skippa och gör i och med det både din hälsa och din kropp en stor tjänst.
Men uteslut inte de nyttiga kolhydraterna du hittar i frukt, bär, grönsaker, örter och vilda växter.

Anthony William/Medical Medium skriver och pratar mycket om vikten av att äta frukt och grönt. Han har en jätteintressant radioinspelning du kan lyssna på här:

Förhoppningsvis får du en annan insikt i hur kolhydraterna kan påverka dig positivt. Även du som exempelvis har diabetes och som fått höra att det är viktigt att hålla dig borta från frukt får en annan inblick i vad som faktiskt händer i kroppen när vi äter frukt.
Likaså berättar han att det är frukten som har förmåga att läka ut candida, och inte som vi trott orsakar eller spär på den.
Mycket intressant, så lyssna gärna och bilda dig din egen uppfattning!

Själv har jag aldrig varit rädd för frukt och grönt.
Jag provade en ganska strikt LCHF för ett antal år sedan i samband med att jag fick veta att jag var allergisk mot vetemjöl. Dock märkte jag ganska snabbt att jag inte mår bra av alltför fet mat och att jag behövde få äta mina grönsaker, frukter och bär.
Oavsett vad experterna säger, så är det alltid DU som är expert på din egen kropp och ditt mående.

Photo by Raphael Schaller on Unsplash

Om du varit rädd för kolhydrater i form av grönsaker, frukter och bär tidigare, så lyssna och ta in denna information. Vad tänker du/känner du?
För mig är dessa nyttiga och näringsrika kolhydraterna grunden i vår kost och har så varit sedan urminnes tider. Vi har blivit köttätare på vägen under vår utveckling och det kan mycket väl vara så att det är en viktig del i kosten för en del idag (vi är ju alla olika). Vad gäller fett, så äter vi generellt en fetare kost idag och då är mycket av fettet dessvärre inte så bra eller naturligt för oss.
Enligt Medical Medium är/blir en fett- och proteinrik kost ett problem för oss då den gynnar virus och bakterier som vi har samlat på oss genom åren. Dessa trivs, blomstrar och växer till sig i närvaro av mycket fett och protein.
För en frisk människa utan hälsoproblem kan en LCHF-kost fungera bra (bortsett från att en del viktiga näringsämnen kan komma att saknas, om inte direkt, så på sikt). Men om du har problem med värk, dåligt immunförsvar eller någon så kallad autoimmunsjukdom, så kan den fett- och proteinrika kosten förvärra dina sjukdomssymptom.

Min önskan är att fler skulle sluta tänkt på dieter, regler osv. och istället mer känna efter vad som känns bra och naturligt för dem.
Oavsett sammansättningen av våra makronäringsämnen -kolhydrater, fett och proteiner, så är det mikronäringsämnena - vitaminerna, mineralerna, antioxidanterna etc. som ger skillnaden i vår hälsa, och dessa hittar du till absolut största delen i frukt och grönt.
Tänk NATURLIGT och så när ursprunget som bara möjligt - då är du på rätt väg!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...