fredag 24 mars 2017

Är orken försvunnen? Du kan ha drabbats av vårtrötthet.


Jag brukar bli förvånad. Inte varje vår, men ganska ofta. I år är det en sådan vår.
När våren är ett faktum, dagarna blir längre och ljusare och solen i bästa fall är både närvarande och värmande. Det är ju då som man ska spritta av energi.
Istället känner jag bara en förlamande trötthet.
Det brukar ta några dagar innan jag inser att det nog är den där vårtröttheten som har kommit på besök. Igen. Först brukar jag misstänka att jag är på väg att bli sjuk. Jag väntar på andra symptom som ska förklara tröttheten. Men när tröttheten består efter en vecka och inga andra symptom dykt upp så brukar jag dra mig till minnes att det troligtvis är den där vårtröttheten som är på besök.

Vårtrötthet, eller vårdepression som det också kallas är inte alldeles ovanligt.
Jag brukar enbart känna av en trötthet - både fysisk och psykiskt. Men jag har aldrig känt mig nedstämd eller deprimerad som så många andra kan göra. Det får jag vara tacksam för.

För min del brukar tröttheten kunna hålla i sig under ungefär tre veckor.
Förutom tröttheten som gör att jag även har svårt att minnas och vara fokuserad, så har jag också ett oerhört sug efter sötsaker. På en helt annan nivå än vad jag brukar ha annars.

Först och främst är det skönt bara att inse att det handlar om vårtrötthet eller SAD som det också kallas. SAD står för Seasonal Affectiv Disorder och kan innebära en trötthet både på hösten och på våren. Vanligast lär vara att känna sig nedstämd och trött under hösten, men många känner som sagt av det även under våren. Orsaken är att våra kroppar på en hormonell nivå inte riktigt hänger med i förändringarna mellan ljus och mörker. Personer som lever på norra eller södra halvkloten tenderar att drabbas i större utsträckning då det där är större skillnader där mellan ljus och mörker vid årstidsväxlingarna.
Kroppen reagerar genom att få obalanser i produktionen av sömnhormonet melatonin, ett hormon som reglerar vår dygnsrytm. Även nivåerna  av vårt lugn-och-ro hormon serotonin verkar ofta kunna hamna i obalans.

Finns det då något som man kan göra för att bli piggar och må bättre?
Jo men visst gör det det!
För det första är vetskapen om att det är övergående bara det en lättnad och kan göra att man slipper ägna en massa energi åt oro över sitt mående. Det finns en naturligt förklaring till tröttheten och kroppen kommer att anpassa sig på sikt.
Men vi kan också hjälpa den på traven. Här är några förslag:

  1. Se till att få dagsljus varje dag. Tidigt på morgonen påverkar du kroppens hormoner som mest och runt lunchtid när solen står som högst för du bäst effekt. Det spelar inte någon roll om det är solsken eller mulet. Det viktigaste är att du exponerar dig för dagsljus. Undvik solglasögon för att få i dig optimalt med solljus under den här perioden.
  2. Lyssna på kroppen. Vila lite extra. Prioritera sömnen och se till att du har det så mörkt som möjligt i sitt sovrum när du ska sova.
  3. Ät BRA mat som innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter. Även om du är sötsugen, så välj hellre frukter, bär och grönsaker för att få i dig en massa nyttigheter. Välj gärna mat som innehåller ämnet tryptofan. Det omvandlas till serotonin i kroppen och hjälper kroppen att bli balanserad igen. Exempel på tryptofanrika livsmedel är: havregryn, nötter och frön (pumpakärnon och chiafrön), kött, ost mm.
  4. Prova tillskott av Ginseng som har visat sig kunna ha positiva effekter på just höst- och vårtrötthet. Ett exempel är Gerimax Ginseng som har dokumenterad effekt av att att kunna av avhjälpa trötthet och ge ökad skärpa och energi.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...