måndag 7 november 2016

Downsiza - människor 👭👬👫


Vi umgås med olika människor i olika situationer i livet - familjen, vänner, kollegor, släkten osv.
En del av de människor vi umgås med har vi valt själva, kanske med omsorg. Andra har vi så att säga "fått på köpet" i livet och i bästa fall är vi också glada och tacksamma över det.
Alla människor vi möter kommer vi inte lika bra överens med, och det är inte så konstigt. En del "klickar" vi med direkt och andra har vi svårt att förstå oss på överhuvudtaget.

Ibland kan det vara på sin plats att se över hur relationerna med andra påverkar livet. En del personer har förmågan att ta oerhört mycket av din energi. Så pass mycket energi att det påverkar ditt mående rejält åt det negativa hållet. Andra personer ger dig istället energi och ökar ditt välmående.

Om vi nu ska titta på att Downsiza i livet för att skapa bättre välmående för dig, så är det läge att se över vilka personer i din närhet som påverkar dig negativt - dina energitjuvar.
En del av dem kanske du faktiskt kan välja bort helt.
Andra kanske du kan begränsa umgänget med.
Och ytterligare några kanske du borde ta en pratstund med och förklara hur du mår av er relation.
För kom ihåg det - DU är också en del i relationen med någon annan och det innebär att du också bär ett ansvar över hur relationen ser ut.

Eftersom Downsizing handlar om att förenkla och förminska, så ska du denna vecka se över om du på något sätt kan förändra och förbättra ditt umgänge med andra så att du känner att du får mer energi än det tar.
Kanske är det inte läge i att ta tag i en relation som är "stor och viktig" i ditt liv just nu. Det kan bara du själv avgöra. Fokusera då på det som du kan och orkar göra något åt.
Relationer är viktiga. Och de som är viktiga kan också kräva att man jobbar för att de fortsätter att vara bra. Men det finns också relationer som inte är menade att vara för evigt. Eller som man kanske behöver ta en paus i och få lite distans.

Min tanke är att du ska fundera över din situation och framför allt om det finns personer i din närhet som inte är så viktiga för dig. Personer som just nu är riktiga energitjuvar. Personer som kanske utnyttjar dig och som får dig att dräneras på energi.
Är du inte i nuläget redo för stora förändringar i ditt liv, så börja med att titta på de relationer som inte är så viktiga för dig, men som ändå påverkar.
Det kan handla om personer som du möter IRL eller personer som du "möter" via sociala medier.
Personer som du känner kräver dig på tid och engagemang fastän du själv känner att det ger dig absolut ingenting att ha ett utbyte. Snarare tvärt om. Du dräneras på energi.
Några exempel:
  • Personer som du känner utnyttjar dig. Som vill vara i din närhet och synas med dig för att dra fördel av den du är, det du gör eller det du känner. Personer som kräver mycket uppmärksamhet och engagemang och som kanske uttrycker sitt missnöjde om de inte får vad de tycker är tillräckligt med uppmärksamhet. 
  • Personer som använder dig som någon sorts "slasktratt" för att kunna häva ur sig hur absolut hopplöst allt i deras liv är. Som förväntar sig att du alltid ska finnas där för att lyssna men som aldrig någonsin undrar hur du själv mår eller har det.
  • Personer som får dig att känna dig obekväm på ett eller annat sätt.
  • Personer som du kanske egentligen inte har någon personlig relation till, men som har kontakt vi Facebook eller andra sociala medier och som alltid ger dig lite "magont" när de dyker upp med någon kommentar.
Om du nu ska satsa på dig själv och ditt eget välmående nu ett tag, så kan det också vara så att du behöver se över ett socialt umgänge som både är rikt och positivt. Kanske ägnar du så mycket tid åt familj, vänner, kollegor och i andra sociala sammanhang att du glömmer bort dig själv och dina egna behov?
Då kan det vara läge att se över även de positiva relationerna du har och fundera på hur du kan minska på dem för att få en mer hälsosam balans. Tid för dig själv.
Kanske behöver du prata med några personer och förklara att du behöver mer tid för dig själv ett tag?
Kanske behöver du avsäga dig en del uppdrag eller liknande för att du ska hinna med dig själv bättre?
Berätta för berörda hur du känner. Du kommer troligtvis att mötas av mer förstående än vad du tror själv.

Fundera på under den kommande veckan hur du vill att ditt sociala umgänge både IRL och på nätet ska se ut för att du ska må bra och känna att du har en sunda balans i ditt liv som det ser ut just nu.
Gör sedan de förändringar du känner att du behöver allt eftersom:
  1. Prata med personer som du behöver prata med. Kom ihåg att ta ditt ansvar för relationen.
  2. Rensa i vänlistor i sociala medier om det behövs.
  3. Bestäm dig för att vara tydlig mot de personer du möter som kanske inte förstår hur de påverkar ditt mående.
  4. Eller ett annat alternativ - bestäm dig för att vissa personer helt enkelt inte ska få påverka dig negativt. Låtsas att du tar på dig en "skyddande rustning" när du pratar med chefen som alltid är stressad och fokuserar på sånt som inte hinns med, svärmor som gnäller på att barnen inte går och lägger sig i tid eller grannen som har åsikter om hur du parkerar bilen.
    Vill du inte/kan du inte bemöta dem kan du alltid se till att rusta dig själv mentalt så att de tar så lite energi som möjligt av dig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...