torsdag 25 augusti 2016

Ugnsgratinerad aubergine



Mer grönsaker åt folket!
Om det är ett enda hälso- och kostråd som jag ger till ALLA, så är det - Ät mer grönsaker!
Jag låter grönsakerna ( + annan växtbaserad föda som rotfrukter gryn, frön, frukt, bär etc.) utgöra basen i min kost och ser kött som ett komplement. Vi äter generellt för lite grönsaker och för mycket kött, vilket belastar vår kropps matsmältningssystem i onödan. En del av oss mår bäst av att utesluta kött helt medan andra behöver äta kött för att må bra och fungera optimalt.
Det bästa är att känna efter själv hur du mår.
Hur känns det i "systemet" efter att du har ätit en måltid som till största delen bestått av kött? Känner du att du får en skön och behaglig energi som gör att du orkar hålla i gång ett bra tag? Eller blir du  trött och energilös?
Jag mår bäst av grönsaker, men känner att jag behöver komplettera med kött (rött, vitt, fågel och fisk) i mindre mängd några gånger i veckan.
Jag tycker att grönsaker i alla dess former är så gott och är så tacksamma att tillaga. Jag vill ju gärna att det ska vara både enkelt och gå fort då det ska hinnas med i vardagen.
Här är ett enkelt favoritrecept som är lätt att variera. Jag äter det som en ensamrätt eller som ett tillbehör till annan mat (istället för pasta, potatis, ris etc.)

Du behöver:
1 aubergine (prova gärna zucchini också)
ca 3 msk Creme soltorkade tomater från Zeta ( går bra med tomatpuré eller annan röra också)
örtkrydda/pizzakrydda
chevréost eller valfri riven ost

Gör så här:

  1. Skölj auberginen och skiva den i centimetertjocka skivor på längden.
  2. Lägg skivorna i en ugnsfast form som du smörjt med lite olivolja
  3. Bred på tomatcremen och krydda med din favoritörtkrydda
  4. Skiva eller smula chevréosten och lägg på eller strö över den rivna osten.
  5. Gratinera i 200 grader ca 20 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...