måndag 8 augusti 2016

Trött och energilös? Du kan ha brist på B12.


Tycker du att du äter bra mat och med fokus på en massa grönsaker? Kanske är du vegan eller vegetarian?
Tänker du att du borde känna betydligt mer energi än vad du faktiskt gör?
Är det kanske så att du känner dig riktigt trött och energilös så till den milda grad att det oroar dig?

Då kan det vara så att du behöver fylla på dina förråd med vitaminet B12.
Jag själv hör till riskgruppen för att få brister och har vid några tillfällen funderat över varför jag känner mig så oändligt trött för att sedan komma på att det nog är dags att fylla upp förråden med B12 igen.

B12 är ett vitamin som är viktig för cellernas nybildning. Vid brist påverkas väldigt många funktioner i kroppen. Våra röda blodkroppar är i behov av B12 för att kunna tillverkas.
B12 är också med i produktionen av olika signalämnen som dopamin och serotonin vilket gör att vår sinnesstämning påverkas negativt vid brist.

B12  finns framför allt i animaliska produkter. Är du vegan/vegetarian bör du definitivt ta tillskott. Jag själv är inte vegetarian, men äter till största delen en vegetarisk kost, så jag får inte alltid i mig tillräckligt via kosten.

Om man har brist på saltsyra i magen (check på den också), så förmår inte kroppen att frisätta B12 ur födan. Har du problem med tarmarna på olika sätt kan det också innebära att ditt upptag blir förminskat och kroppen inte förmår att tillgodogöra sig tillräckligt genom maten.
Man kan också ha en viss typ av bakterier i tarmarna som "äter upp" B12-vitaminet.

Brist på B12 kan leda till nervskador och blodbrist.
Symptom förutom trötthet och en känsla av utmattning både fysiskt och psykiskt är:
  • Problem med minnet
  • Depression/nedstämdhet
  • Yrsel/svårt med balansen
  • Diarré
  • Domningar och stickningar i händer och fötter.
Inre faktorn är ett ämne som finns i magen och som hjälper kroppen att tillgodogöra sig B12. Hos en del personer saknas den Inre faktorn uppstår på sikt allvarlig blodbrist. Tidigare var det en dödlig sjukdom innan man förstod orsaken och hittade ett botemedel - injektioner av B12.

Många av de symptomen som kan uppkomma vid B12 brist kan givetvis även förekomma vid andra sjukdomar. Om du är orolig över din hälsa bör du givetvis kontakta din läkare för en grundlig undersökning. Men om du misstänker att en eventuell B12 brist kan bero på avsaknad av kött/animalisk föda, brist på saltsyra (de flesta får minskad produktion med ålder) eller på "krånglande tarmar", så kan det vara idé att på eget bevåg testa att ta tillskott.
Jag märker bara efter ett par dagar att energin kommer tillbaka.
Mina två favoritmärken när det kommer till bra och rena kosttillskott är Helhetshälsa och Vitaprana (klicka på respektive produktmärke för att läsa mer om produkten).Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...