måndag 18 juli 2016

Ugnsbakad gröt - gott, nyttigt och lättlagat


Gröt är nyttigt, gott och lätt att variera. Har du provat att "baka" gröten i ugnen? Beroende på hur länge den får stå inne kan den ha allt från en "grötig" konsistens till att bli mer som en kaka.
Gröt är en riktigt bra start på dagen och ger tack vare fiberinnehållet bra näring åt mage och tarm. Många äter en alldeles för fiberfattig kost och får därför problem med mage och tarm.
Fibrer fungerar som "mat" åt våra goda bakterier i tarmarna. När de goda bakterierna lever och frodas mår magen som bäst och idag vet vi att det påverkar både vårt fysiska och psykiska välbefinnande.

Den här ugnsbakade gröten fungerar lika bra som smarrig frukost som gott och nyttigt mellanmål och faktiskt också som kaka till kaffet. Du bestämmer!
Tack vare innehåll av sötpotatis, morot, havregryn, kokosmjöl och krossade linfrön så får magen massas goda fibrer att mumsa på. Och smaklökarna gillar smaken av kanel, vaniljpulver, banan och lite Fibersirap Gold (som också innehåller bra fibrer för magen).

Jag ugnsbakade min gröt i en ugnssäker form med måtten 15 x 20 cm. Receptet räcker till fyra portioner mättande portioner.

Du behöver:
1 medelstor sötpotatis
1 medelstor morot
2 dl havregryn
½ dl krossade linfrön
3 msk kokosmjöl
3 ägg
2 dl valfri yoghurt eller mjölk (jag valde sojayoghurt)
2 msk kanel
2 tsk vaniljpulver
3 msk fibersirap
1 banan

Gör så här:

  1. Skala sötpotatis och morot och riv på rivjärn (fint eller grovt beroende på vad du föredrar). Lägg i en bunke.
  2. Måtta upp och häll ner i bunken: havregryn, krossade linfrön, kokosmjöl, kanel och vaniljpulver. Blanda om.
  3. Häll i yoghurt, ägg och fibersirap och blanda väl till en jämn smet.
  4. Smörj din form med kokosolja (eller annan olja) och fördela smeten i formen.
  5. Skala och skiva bananen och dekorera kakan med bananskivorna. Pudra över lite kanel.
  6. Ställ i formen i ugnen som ställts på 200 grader och grädda i 20 - 30 minuter. En kortare gräddningstid ger en krämigare och mjukare gröt och en längre gräddningstid gör att den håller ihop mer som en bakad kaka. Hur du vill ha det är en smaksak.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...