torsdag 21 juli 2016

Meditera dig till bättre matsmältning och lugn mage


Allt fler uppger att de har problem med mage och tarmar. Man reagerar med uppsvälld mage, ont, kramper, illamående, diarré eller förstoppning för att nämna några exempel.
Magproblem är vanlig och att få en korrekt diagnos är inte lätt. Många valsas genom sjukvården i flera år utan att få hjälp med vare sig diagnos eller botemedel. De flesta får "slaskdiagnosen" IBS som är ett samlingsnamn för olika typer av magåkommor med liknande problematik.
En del blir hjälpta, i varje fall till viss del av att lägga om kosten. Andra får återkommande sina problem men kan vara bättre mellan varven.

Anledningarna till problem med mage eller kanske framför allt tarmar kan så klart vara olika. Med åren och tack vare både egna och andras erfarenheter och med ett stort intresse för varifrån denna ökade problematik kommer och inte minst hur vi kan lösa den, så har jag kommit fram till en hel del som vi faktiskt kan göra för att i bästa fall helt bli av med problemen eller i varje fall lindra dem rejält.

Först och främst talar dina tarmar om för dig att de inte klarar av att smälta maten de fått på det sätt de kan - genom smärta och uppblåsthet. Oftast är det proteinet som är svårt för magen att smälta då de krävs mest jobb av tarmarna. Våra matsmältningsenzymer ska hjälpa oss att bryta ner maten, men med ålder och med försämrad kosthållning så kan enzymerna minska.
Det första att testa för att hjälpa magen att smälta maten är därför ett tillskott av matsmältningsezym. Jag använder mig av Helhetshälsas Helazym. Tidigare var jag tvungen att ta till varenda måltid för att hjälp magen på traven. Nu räcker det med att ta dem när jag vet att jag ska äta något som är mer svårsmält, som kött till exempel eller om jag ska äta lite större mängd än normalt.
Detta har gjort en oerhört stor skillnad för min mage och jag har alltid dessa tabletter med mig.

Något annat som gör en oerhört stor skillnad för tarmhälsan är att hjälpa kroppens matsmältningssystem genom att skapa lugn. En mage som upplever fysisk eller psykisk stress har aldrig ett fungerande matsmältningssystem. Stress är ett läge där kroppen inte prioriterar vissa funktioner, varav matsmältningen är ett. Du behöver hjälpa både huvud och kropp att slappna av.
Ett bra sätt är att meditera, yoga eller göra någon annan typ av avslappning.
En en undersökning på IBS-patienter kunde man konstatera att problematiken lindras avsevärt för deltagarna som utövade meditation.
Det är inte så konstigt, eftersom vi vet att stress förvärrar IBS-problematik. Genom meditation och andra avslappningstekniker blir hela kroppen mindre spänd och mer stressfri. Mage och tarmar tackar genom att återigen kunna återgå till sitt jobb utan större problem.

Själv ägnar jag mig flera gånger om dagen åt Medveten Andning - en djupandning som syresätter kroppen och som är avstressande. Jag kombinerar gärna den medvetna andningen med måltiden så att både ätandet och matsmältningen efter bli en lugn och trevlig stund med optimerad matsmältning. Jag har tydligt märkt att detta gör att jag får mindre problem med mage och tarm. Faktum är att det numera är ytterst sällan som magen och tarmarna reagerar.

Om du vill få ordning på din krånglande mage förslår jag alltså att du dels testar att hjälpa till med naturliga matsmältningsenzym som jag skrev om ovan och att du hittar ett sätt att regelbundet utöva avslappning i form av meditation, mindfullness, yoga eller medveten andning.
Prova gärna några veckor och låt mig sedan veta om du märker någon skillnad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...